III. nemzetközi fotó- és videó-alkotótábor
Torockó, 2004. július 24-31.
táborszervező-vezető: Vas Géza
vasgeza@mailbox.hu


Beke Gyula - Budapest


Dr. Holló Zsuzsanna - Veszprém

Károlyi Gábor - Debrecen

Király Anna - Veszprém

Koncz András - Nyíregyháza

Kovalcsik István - Balassagyarmat

Lévai Krisztina - Budapest

Rádi Bálint - Kocsord

Rodler Miklós - Pécs

Salamon Gábor - Budapest

Berényi Sándor - Debrecen

Stefkovics János - Budapest
 

Varga Zsuzsanna - Budapest


Az EKE kolozsvári osztálya, valamint a MŰVELŐDÉS folyóirat közös rendezésében került sor Torockón a III. nemzetközi fotó- és videó-alkotótáborra. 2004. július 24-31. között húsz személy táborozott Torockón. Közülük a legfiatalabb a 8.életévét betöltőtt Király Anna volt Veszprémből, a legidősebb viszont Debrecenből érkezett (az immár második alkalommal jelenlevő Berényi Sándor a közeljövőben tölti be a 67.életévét)..
Az alkotótábor résztvevőinek gazdag fotóturisztikai programban volt részük: a Székelykő és a torockó-szentgyörgyi várhegy, a remetei kolostor és sziklaszoros, az Intregáldé szorosok sorozata várta a fényképészeket. További látványosságnak számított az éppen virágzó havasi gyopár, de a csákjakői vizesés (a romai-fürdő) és.a nagyenyedi vártemplom is kiváló fotótémának ígérkezett. Egyéni program volt a Tordai-hasadék, valamint Verespatak felkeresése. Torockón a fotósok meglátogatták a helyi múzeumot, valamint az öreg vízimalmot, a legrégebbi házat, a temetőkertet, Király Feri bútor-festő műhelyét, és nem utolsó sorban Nagy Ida néni magánmúzeumát, ahol előre megrendezett forgatókönyv alapján népviseletbe öltözött személyek várták a népes fényképész társaságot.
Az alkotótáborban a magas profeszionális tudással rendelkező amatörök is komoly analóg és digitális fényképezőgépekkel (és részben videókamerákkal) voltak jelen. Közel 9000 fotót, valamint többórás videó- és hangfelvételt készitettek, az itt látható anyag ízelítő csupán.
A magyar fotósokon kívül a táborban jelen volt egy finn származású iró és grafikusnő is, Riika Szalai, aki szakmai dokumentálodás végett látogatott Erdélybe. A torockói felvételekből Dr.Szabó Zsolt, a MŰVELŐDÉS főszerkesztője a közeljövőben Torockón, majd Kolozsváron szervez kiállitás.



Vissza a főoldalra!