magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Makay Botond: Arany János szellemiségét őrzik Oravicabányán


Oravicabányán a Spilka-féle házra márvány emléktábla került, amelyet az elmúlt év október 14-én avattak fel néhány resicabányai és kevés oravicabányai érdeklõdõ jelenlétében. Az Arany János oravicabányai tartózkodá-sát megörökítõ márványlap a ruszkabányai fejtésbõl való.

Az emléktáblát Bálint Mihály, az RMDSZ Krassó-Szörény megyei elnöke leplezte le, majd Virgil Fechitã helybeli római katolikus plébános szentelte fel és áldotta meg.

A maroknyi társaság az avatást követõen a hírneves oravicabányai színház fogadótermében egy csésze fekete mellett emlékezett a költõre, midõn Bálint Erzsébet, a Platanus szervezet elnöke néhány Arany-verset olvasott fel magyar és román nyelven egyaránt. Az irodalmi délután során érdemben Dorel Bogzan városi és területi fõépítész beszélt, aki Jókai Mór egykori itteni képviselõségérõl is szót ejtett.

A beszélgetés során körvonalazódott annak a lehetõsége és szükségessége, hogy Jókai-emléktáblát is állítsanak az egykori megyeszékhely, Oravicabánya valamely jeles épületére.
vissza a kiadáshoz
minden cikke
ENCIKLOPÉDIA rovat összes cikke

© Művelődés 2008