magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Krajnik-Nagy Károly: Bivalytenyésztés Mérában


Sokan szeretnék mindmáig is a múltat végképp eltörölni, de szerencsénkre olyanok is szép számban akadnak, akik a mindenképp eltûnõ régi dolgaink megörökítésére, felmutatására, konzerválására vállalkoznak. Könyvünk szerzõje, Varga György közéjük tartozik.

Jómódú bivalyosgazda gyermekeként Kolozsvártól 13 kilométerre, a Nádas menti Mérában látta meg a napvilágot. Szülõfalujában késõbb tanár lesz, iskolaigazgató, a közösségi élet fáradhatatlan szervezõje. Sokoldalú közéleti szerepvállalása, immár nyugdíjas éveiben, a talán világszerte is unikumnak számító bivalymúzeum létrehozásában, felfuttatásában csúcsosodott ki. A hajdani bikaistálló, mai múzeum a lassan bejáratott kalotaszegi kirándulások egyetlen útvonalából sem hiányozhat.

Egy múzeum értelemszerûen elmúlt idõk mindennapi használatból már kikopott kellékeit gyûjti össze. A szerzõ gyermekkorban megélt bivalyos történeteit olvasva, vagy a Nádas menti bivalytenyésztés krónikáját lapozgatva, megsejthetjük, hogy Varga György gazdagon illusztrált összefoglalása talán az utolsó órákban készült. Felgyorsult korunkban a hagyományait még így is következetesen õrizõ Méra a modern nagyváros, Kolozsvár negyedórás közelségébe, a megapoliszi övezeten belülre került. A föld és az állatok egyre gyengébben fizetnek, a méraiak a kolozsvári munkahelyekrõl jóval többet hozhatnak haza. A szekereket a közutakról régóta kitiltották, Méra határához autópálya közeledik. Három helyett már csak két csordát hajtanak ki, azokat is megcsappant állománnyal… A bivalyok, amelyek egy évszázadon át döntõ módon alakították a méraiak életét, meghatározták a falu arculatát, ezek a misztikus fekete óriások  Kalotaszegen is lassan eltûnõben vannak.

Olvasom, hogy a Kis-Balaton délnyugati részén, Kápolnapusztán, nem múzeum, mint Mérában, bivalyrezervátum mûködik. Varga György elõször a múzeumát hozta össze, most pedig a bivalyoskönyvét teszi le az olvasó asztalára. Hosszú évek együtt-tanítása során szívós kitartásáról magam is megbizonyosodtam. Jogosan gyanakodhatok rá, képes lesz õ egy  rezervátum elindításába is belevágni!vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008