magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Benkő Levente: A csendesen dolgozó emlékére


December 5-én, életének 67. évében Marosvásárhelyen elhunyt Hajdu Attila. A kolozsvári születésû, Szilágysomlyón letelepedett fogorvos meghatározó alakja volt a Magura-hegy alatti kisváros közmûvelõdési életének. Mindamellett, hogy embereket gyógyított, kedvenc szórakozását, a fényképezést és az írást lelkek istápolására is felhasználta, ahogy ez a valamikori doktorokra jellemzõ volt. Kisprózái, versei, nem kevésbé mulatságos fényképei, illetve számítógépes grafikái derût keltettek, mosolyt fakasztottak az arcokra, s ez így volt jó. Hajdu Attila az 1992-ben a közmûvelõdés iránt elkötelezett néhány szilágysomlyói értelmiségi által életre hívott Báthory István Alapítvány alapító alelnöke volt, de a rá jellemzõ módon soha nem szerette a rivaldafényt. Mert õ soha nem szeretett az elõtérben lenni. Õ a csendesen dolgozó ember volt, aki még attól is ódzkodott, hogy a köz érdekében végzett munkájáért neki köszönetet mondjanak. Pedig fáradhatatlan társszervezõje volt az Ipp Art képzõmûvészeti alkotótábornak, a somlyói Báthory-napoknak, amelyeknek a mûsorfüzeteit is megszerkesztette. Utolsó két munkájának egyike a Szilágysági Magyarok Díjjal az eltelt két évtizedben kitüntetettek életrajzi adattárának a társ-szerkesztése – ezt a könyvet még magához ölelhette –, valamint a halála elõtt szûk három héttel lezárt, betegsége egy évig tartó kálváriáját összefoglaló írása volt. Ezt a kis füzetnyi kiadványt már nem vehette kézbe. Az alábbiakban ebbõl közlünk részleteket.

Hajdu Attila önálló könyvei, illetve általa szerkesztett munkák: A kos jegyében születtem (novellák, 1999); Egy óra boldogság (kisregény, 2001); A 750 éves Szilágysomlyó (monográfia, szerkesztõ, 2001); A kereszt chatpontkukac.hu (novellák, 2003); Fodor László: A szilágysomlyói református egyház története (monográfia, szerkesztõ, 2005); Képes mesék (groteszk mesék illusztrációkkal, 2005); Tízéves az Ipp Art Alkotótábor (képzõmûvészeti album, 2006); Save as, mentés másképp (album, 2008), Album – 101 kép (album számítógépes grafikákkal, 2009); A földbevájt hit (novellák, 2009); A halál mosópora (novellák és számítógépes grafikák, 2011); Pixel art – Gallery (számítógépes grafikák, 2011).

Szilágysági magyarok (antológia, szerkesztõ, 2012); Megpróbáltatásom stációi (vallomásos próza, 2012). Rendszeresen szerkesztette a szilágysomlyói Báthory Napok mûsorfüzeteit.

 

 vissza a kiadáshoz
minden cikke
ENCIKLOPÉDIA rovat összes cikke

© Művelődés 2008