magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


***: Nyisztor Ilona Európai polgári díja Brüsszelben


Nyisztor Ilona kitüntetésével üzenetértékû elismerésben részesült a moldvai csángó közösség, amikor 2013. október 16-án, Brüsszelben, negyvenhárom díjazottal egyetemben átvehette az Európai polgári díjat. A pusztinai csángó népdalénekest Tõkés László erdélyi EP-képviselõ javasolta a díjra.

A 2008-ban alapított Európai polgári díjat azoknak az európai polgároknak ítélik oda, akik hozzájárulnak a polgárok és a tagállamok közötti megértés, a szorosabb integráció elõmozdításához. „Nem az európai parlamenti képviselõk, hanem a polgárok az európai integrációnak igazi hõsei, akik idõt és energiát áldozva, közösségükben, családjukban népszerûsítik az európai eszmét” – mondta bevezetõ beszédében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

A Yehudi Menuhin-teremben tartott ünnepségen a csángó népdalénekes és népdalgyûjtõ a Boldogasszony anyánk címû, a katolikus magyarság néphimnuszának tekintett ének csángó változatát adta elõ. „Ez volt az elsõ szentes ének, amelyet az apómtól tanultam kicsi gyermekkoromban. 90 után, mikor kimehettünk Magyarországra, a mise után hallottam, ahogyan éneklik. Akkor tudtam meg, hogy ez a magyarok himnusza is. Úgy éreztem, erre az eseményre ilyen éneket kell elénekelni” – magyarázta választását a díjazott a jelen lévõ erdélyi újságíróknak.

Európai polgári díjban részesült ugyanakkor az idén százéves Boris Pahor olaszországi szlovén író, aki mind a fasiszta, mind a kommunista diktatúra alatt üldöztetést szenvedett. Tapasztalatai alapján írta meg Nekropolisz címû regényét. A nemzeti kisebbségi jogok, az etnikai identitás megõrzése mellett mindig is állást foglaló író munkásságát Brüsszelben Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke méltatta.

Romániából Ioana Avãdani, a Független Újságírásért Központ ügyvezetõ igazgatója és Valeriu Nicolae roma aktivista, Magyarországról Farkas Gábor, a kecskeméti Európa Jövõje Egyesület elnöke, továbbá a Raoul Wallenberg Egyesület részesült elismerésben.

 

Tõkés László EP-képviselõ sajtóirodája

 vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008