magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Sylvester Lajos: Benedek Elek emlékalbum


A 2009-es Benedek Elek emlékév utolsó napjaiban, mintegy kedves karácsonyi ajándékként gyermekek és szüleik, nagyszüleik párnája mellé és asztalára kerülhetett a Bardócz Orsolya és Nagy Nándor Benedek Elek emlékalbum című nagy formátumú, ünnepélyesen elegáns nyomdai kivitelezésű könyve, a címlapon Benedek Elek időskori képével, hátsó lapján a Benedek-család címerével. Az album a Művelődés Műhelyében készült, Kolozsvárott, a Benedek-családhoz személyesen és felmenői révén is kötődő Szabó Zsolt, felelős kiadó és a Communitas Alapítvány, valamint a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A kiadvány fő jellemzője egyébként a családi és személyi kötődés Benedek Elekhez – Bardócz Orsolya Elek Apó ükunokája –, érdeme továbbá az archív fotóknak olyan történelmi merítésű bősége, amely nem az eddig közismert képanyagot variálja, nem bele-belemerít a Benedek-család és környezetének másfélszáz éves kisbaconi-budapesti históriájába, hanem az eddig félresodródott és feledésbe merült egykori felvételek életrajzi-családtörténet rajzi krónikás elemekként való könyvbe illesztése. Az album a Benedek Elek-i életmű közvetlenségéhez, népi-nemzeti kötődéséhez méltó életrajzi összefoglalóval indul, és a Székely írók, Portrék, Családi képek, Az emlékház, Képek, szobrok, Könyvek fejezeteket sorakoztatja fel. Az életrajzi összefoglaló családiasan bennfentes, de nem tudományoskodó, nem agyonmagyarázott és adatolt, emellett tárgyilagos, objektív, a szerkesztői válogatás és a kommentárok nem a piros, vörös és fehér terítőjű szónoki emelvények szereplőinek személyes érdemeit sorjázzák, hanem Benedek Elek műveinek értőit, nemzeti köztudatba építőit, az emlékház létesítésének és megtartásának munkásait vonultatják fel.

Az albumot a szakma máris nagy érdeklődéssel fogadta, és nem kétséges tartalmi-formai-eszmei üzenetét és kvalitásait tekintve könyvespolcaink ékessége, olvasói-forgatói nemzeti irányultságának fogódzója, útmutató iránytűje lesz.vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008