magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Pleşa Róbert: MOL-tábor Torockón


A Kolozsvári Magyar Diákszövetség Közgazdász Klubja (KGK) újra betársult a MOL-tábor szervezésébe, melyre 2010. május 6–9. között került sor Torockón. A táborban több mint ötven egyetemista vehetett részt, akik a projektmenedzsment és a pályázatírás területén gyarapíthatták tudásukat.

Elsõ nap   elõadást tartott Erdõs Tamás és Takács Péter Tamás, akik  Sárospatakról érkeztek azért, hogy a sikeres pályázatírás módszertanát ismertessék a részvevõkkel. Az elméleti háttér mellett konkrét képet kaptunk egy pályázat megszületésének lépéseirõl, egy költségvetés megalkotásáról, látványterv készítésérõl és a formanyomtatványok helyes kitöltésérõl.

Második nap Hargitay Tamás, az AAM Consulting senior menedzsere a projektmenedzsment módszertanáról és iskoláiról beszélt. Szó került a Prince2-rendszerrõl, továbbá a nemzetközi minõsítésekrõl és diplomákról, mint az IPMA, amelyek megléte elengedhetetlen komolyabb projektek kivitelezése esetén. A tábor támogatói a MOL Románia, a Communitas Alapítvány, a Nemzeti Civil Alap, illetve a Babeº–Bolyai Tudományegyetem.

Szentgyörgyi Zoltánt, a tábor fõszervezõjét kérdeztem, aki három éve vezeti a Közgazdász Klubot arról, hogy milyen nehézségekkel jár egy hasonló tábor szervezése.

– A KGK 1993 óta mûködik, és a Közgazdasági Karon tanuló egyetemistákat célozzuk meg különbözõ versenyekkel, táborokkal.  El kell mondjam, hogy régebb nagyobb volt a szervezési kedv, mint jelenleg a klubbon belül, talán azért, mert most sokkal több lehetõség adódik a diákok számára, éppen ezért is fontos életben tartani ezt a társaságot, különbözõ tevékenységek révén, mint például a MOL-tábor. Félévente szervezünk két-három nagyobb rendezvényt, melynek részvevõi elérik akar a kétszázas létszámot is. A legnagyobb szakmai rendezvény az Országos Menedzsment Esettanulmány Verseny, ezt követi a MOL-tábor, melyet évente szervezünk Torockón a brassais Tóbiás háznál. Mint szórakoztató rendezvény meg kell említsem a Gólyabált is, mely szintén nagy sikernek örvend.

– Hogyan történik a szervezés, és mi a célja egy MOL-tábor jellegû rendezvénynek?

– Idén szerveztük a tizenhatodik alkalommal, és mondhatjuk, hogy itt a hagyomány, a szakmaiság és a szórakozás ötvözõdik.  Hagyomány, mivel a régi táborozók visszajárnak („Visszatérni érdemes” a jelszó a kezdetektõl), nagy részük üzletemberként tanácsokat ad az egyetemistáknak.  Szakmaiság, olyan szinten, hogy neves közgazdászokat hívunk meg, pályázatíró szakembereket, akik elõadásokat tartanak. Idén Magyarországon választások voltak, ezért nehezebben tudtunk elõadókat biztosítani, mert mindenki a kampánnyal volt elfoglalva. Az anyagi támogatás nagy része Magyarországról származik, így az elõadók többsége is onnan jön, ilyen periódusban nehezen tudtunk egyeztetni az elõadókkal. Ugyanakkor említeném, hogy a részvevõk toborzása sem volt könnyû, mivel az idõpont egybeesett a KMDSZ-diáknapokkal, illetve az egyetemek által szervezett különbözõ tevékenységekkel, de ennek ellenére több mint ötven diák minket választott. A tábornak az a lényege, hogy azok az üzletemberek, akik ellátogatnak ide, kinézhetik a jövõbeni potenciális alkalmazottaikat.

– Milyen visszhangja volt az idei tábornak?

– A visszajelzések alapján mindenképp pozitív visszhangról beszélhetünk. A részvevõk és elõadók jelezték, hogy a következõ táborba is eljönnek. A támogatások segítettek abban, hogy jelképes részvételi díjért a jelenlevõk csütörtöktõl vasárnapig teljes ellátásban részesülhetnek, és a szállítást is biztosíthattuk annak érdekében, hogy hasznos elõadássorozat és több csapatépítõ tevékenység részesei legyenek a kolozsvári magyar közgazdász hallgatók.

– Milyen terveitek vannak a következõ táborokkal?

– Már megpályáztuk a Nemzeti Kulturális Alapnál és a Nemzeti Civil Alapnál  a tábor szervezési költségeit, és remélem, jövõ májusban ismét megszervezhetem. Szeretném ugyanakkor üzenni az olvasóknak, hogy akiknek lehetõségük van, a jövõben jöjjenek el, mert hasznos tapasztalatokban lesz részük.vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008