magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Kántor Lajos: Cseke Péter Tamás laudációja


A mai erdélyi, romániai magyar újságírók azon ritka fajtájához tartozik, akik magukkal hozták, érzik és őrzik egy jelentős múlt súlyát, de nem akarnak az örökségben megragadni, mert tudatában vannak a jelen lényegi változásainak. A lapcsinálás napi feladatainak vállalása mellett messzebbre néz és lát – s ez a messzebb jelenti egyrészt a magyar kultúra folyamatos szolgálatát, másrészt bukaresti éveiben, az ottani lehetőségeket kihasználva, a román médiavilágra, közéletre vagy akár tudományosságra való figyelést; jelentős interjúk egész sorában vállalja az érdemi közvetítést, ami nem elhanyagolható tényezője a mi itteni életünknek.

Cseke Péter Tamás publicisztikáját a kiegyensúlyozottság, körültekintés, higgadtság jellemzi.  Elemzései mértéktartóak, meghatározó szempontjai összehangzóak a romániai magyarság érdekeivel, egy reális jövő építésével. Ebben a tekintetben elmondható róla, hogy annak a hagyománynak az örököse, továbbvivője, amely mindmáig az erdélyi magyar közéletben a legfontosabb örökségének Krenner Miklós (Spectator) s a két világháború közötti Brassói Lapok vezető publicistája, Kacsó Sándor művét tarthatja.

Cseke Péter Tamás idei EMKE-díja foglalót is jelenthet, biztatást arra, hogy a hétköznapi médiaszolgálat más műfajokban is érvényesüljön, megőrizve napjaink bonyolult valóságát a jövő számára, hogy ezáltal tanulságul szolgáljanak a ma megéltek az elkövetkező nemzedékek számára.vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-DÍJAK 2012 rovat összes cikke

© Művelődés 2008