magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Szekernyés János: Dukász Péter laudációja


Okleveles, hivatásos színművész-ként immár három és fél évtizede koptatja – pontosabban fényesíti, nemesíti! – a világot jelentő deszkákat Temesvárott, ahol a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola elvégzését követően sorsa vezérelte. Génjei, neveltetése eleve Thália szolgálatára predesztinálták. Édesanyja az erdélyi magyar színjátszás legendás nagyasszonyainak egyike, Dukász Anna, aki a nagyváradi társulat primadonnájaként, majd a sepsiszentgyörgyi színház igazgatójaként és élvonalbeli színésznőjeként alkotott maradandót. Pályakezdő, fiatal színészként 1978-ban szerződött a Bánság fővárosába, amikor a Béga-parti település magyar színtársulata épp sikeres, mozgalmas és termékeny korszakainak egyikét élte. Cseresnyés Gyula s a meghívott rendezők – Tompa Miklós, Taub János és társaik – jónéhány kiemelkedő, nevezetessé vált előadással rukkoltak elő. Egész sor hazai magyar drámaíró darabját tűzte műsorára a temesvári színház, nem egy színpadi változat ősbemutatónak számított. Dukász Péter Peter Usztinov: Az ismeretlen katona és felesége a budapesti Sík Ferenc rendezte előadásában, a 71696-os szerepében mutatkozott be az akkoriban még népes és a színházához lelkesen ragaszkodó temesvári publikumnak. Példamutató szakmai igényessége, alakításai, elmélyültsége, kimunkáltsága, expresszivitása, gondos felépítettsége révén sikerült kiemelt helyet kivívnia a társulatban.

Harmincöt esztendő leforgása alatt klasszikus és kortárs drámákban, vígjátékokban, zenés darabokban, musicalekben, operettekben és gyermekdarabokban nyújtott gondosan kimunkált, emlékezetes alakításokat. Az opera kivételével jószerivel a színpadművészet valamennyi műfajban megcsillogtatta rátermettségét, tudását és tehetségét. Sűrű egymásutánban követték egymást a rangos színpadi feladatok, a tehetségpróbáló, izgalmas kihívások. Cseresnyés Gyula rendezésében fergeteges sikert aratva játszhatta el 1983-ban a Liliomfi című darab címszerepét, az Ármány és szerelem Ferdinándját, Jóskát A falu rossza című népszínműben, s Petki Palit Farkas Imre közkedvelt zenés darabjában, Az iglói diákokban.

Pályája, színpadi sikerei a Nagyváradon született és nevelkedett Dukász Pétert szorosan és tartósan Temesvárhoz kötötték, hűséges maradt a nehezebb és válságosabb időszakokat is átvészelt együtteshez.

Az 1989-es politikai fordulatot követően a színész Makra Lajos és az irodalmi titkár Koczka György társaságában Dukász Péter tagja volt annak a háromtagú direktóriumnak, amely átvette a Temesvári Állami Csiky Gergely Színház irányítását. Társaival azon fáradozott, hogy a kétségbeejtően alacsony létszámú társulattal, szerény anyagi eszközzel rendelkező, állandó rendező nélkül maradt színház a megújulás útjára lépjen.

A rendszerváltás reményteljes légkörében a politikai életben is vezető szerepet vállalt. 1991-től 1994-ig elnökként állt az RMDSZ Temes megyei szervezetének élén, amelynek színeiben 1992-től 2000-ig a temesvári városi tanács tagja volt. A harmadik évezred hajnalától kezdődően minden idejét és energiáját kizárólag Thália művészetének szolgálatára áldozza. Jelentős színpadi alakokat keltett életre érett, tapasztalt színészként az utóbbi másfél évtizedben: az Őrnagy volt Örkény István Tótékjában, a Színész az Éjjeli menedékhelyben, Dealer a Gyapotmezők magányában, Vargányai Gusztáv állomásfőnök Parti Nagy Lajos Ibusárjában, a talán hajéktalannak minősített Hlesztakovot formálta meg  Zalán Tibor: Gogol: a revizor, azaz Gogol, a revizorr című átiratában. Címszereplője volt a Dundo Maroje, a Don Quijote valamint a Lear király című előadásoknak. A Férfit alakítja Spiró György Prah című kétszemélyes darabjának stúdióelőadásában, amelyet az újvidéki László Sándor rendezésében láthatott nemcsak a temesvári, hanem az aradi, brassói, debreceni, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, újvidéki, budapesti és bécsi közönség is. A Temesvári Állami Csiky Gergely Színház egyik legsikeresebb produkciója elnyerte a legjobb előadás díját a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon. Időrendi sorrendben legutóbbi premierje Újvidéken volt, ahol Vidovszky György rendezésében elevenítette meg az Ingmar Bergman harminc éve forgatott utolsó mozifilmje, a Fanny és Alexander alapján készült színpadi produkcióban a Tízesztendős fiú címszereplőt. Partnere, a 8 éves Fanny megformálója, Ábrahám Irén, aki betöltötte 62 életévét.  Apját, Oscar Ekdahl színigazgatót a sokra becsült, kedves rendezője, László Sándor formálja meg.

Dukász Péter szívesen tesz eleget más színtársulatok meghívásának. Fajsúlyos és hálás szerepek eljátszására kérte fel az utóbbi évadokban az Aradi Kamaraszínház, a kézdivásárhelyi Városi Színház és az Újvidéki Színház. Megtisztelő, jelentős feladatokat abszolvált a Temesvári Román Nemzeti Színház deszkáin is.

Dukász Péter – akinek a színház az igazi közege – remek intuícióval találja meg mindenkor a szereplés, a művészi megnyilatkozás és kibontakozás lehetőségeit és kereteit. Ha éppen nem játszott, rendezett. Edgar Alan Poe Az áruló szív című írásának színpadi változatát Dukász Péternek köszönheti a temesvári közönség: fordította, dramatizálta és izgalmas, hatásos előadássá formálta azt, akárcsak Heltai Jenő Úri menazsériáját. Korábban Aurel Baranga Szicíliai védelem című darabját, S³awomir Mro¿ek Tangóját rendezte.

Három és fél évtizedes színészi és játékmesteri munkásságának, kivételes egyéni teljesítményeinek kiemelkedő megvalósításait, remekléseit most értékelik másodjára kiemelten. Miután Temes megye a Pro Cultura Timisiensis-díj odaítélésével elismeréssel adózott művészetének 2005-ben, az EMKE 2012-ben érdemesítette méltónak Dukász Pétert arra, hogy színészi, rendezői és közösségszervezői munkásságát a Bánffy Miklós-díjjal jutalmazza.

Kívánunk a Temesvári Állami Csiky Gergely Színház élenjáró színművészének további sikereket!vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-DÍJAK 2012 rovat összes cikke

© Művelődés 2008