magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Szabó Zsolt: Galériaavató


Újabb képzőművészeti galériával lett gazdagabb Kolozsvár június 22-én. A 32 esztendeje alapított Törökvágási Református Egyházközség csodaszép, Makovecz Imre tervezte templomának irodájában, közösségi termében, illetve előcsarnokában volt már kiállítás, ám névadó avatására ekkor került sor. Stílszerűen az építész példaképének tekintett Kós Károly épületeiről készült fotókiállítás tette emlékezetessé a Kányafő Galéria megnyitását. Maga Kós Károly ennek az egyházközségnek lett volna tagja, ha negyedfél évtizede nem költözik ki Rákóczi úti otthonából a Házsongárdi temetőbe. A templom kivitelezője Müller Csaba építész, a Kós Károly Egyesülés erdélyi tagozatának vezetője, természetes, hogy ő vállalta a Kányafő Galéria plakátjának megtervezését, a kiállítás megnyitását.

A templomépítő és egyházközség-szervező Bibza István tiszteletes negyvenegynehány évi szolgálat után nyugdíjba igen, de nyugalomba azért nem vonult: élete fő művét és gyülekezetét átadta Gábor fiának. A közösségszervezésről nem is mondhatott le, higanytermészete keresve sem találhat magának alkalmasabb tevékenységi formát. Meg aztán az egykor itt élt és alkotott képző- és iparművészek, alkotóműhelyek is valósággal követelik a helyet a bemutatkozáshoz.

A teljesség igénye nélkül egy hevenyében összeállított névsor: Kós Károlyon kívül szobrász fia: Kós András, veje: Kovács Zoltán, Szervátiusz Jenő, Szervátiusz Tibor, Gergely István, Milan Alex, Macskássy József, Veress Pál, vagy a ma élők közül: Szentimrei Judit, Deák Ferenc, Kováts Ildikó, Heim András, Starmüller Katalin... Aztán a testvérgyülekezetek művészeinek bemutatkozására is gondolnak az alapítók, és természetesen  a hagyományos gyermekrajzkiállításokat is folytatják.

Visszatérve a galériaavatóra: Tóth Pál, a kispesti Wekerle-telepen élő építőmérnök szorgalmas kutatója-fényképezője és népszerűsítője a lakóhelyének arculatát megtervező és bizonyos értelemben a telep közösségi életére máig ható Kós Károly építőművészetének. Határon innen és túl keresi épített környezetünkben nemcsak azokat a százszázalékosan hozzá köthető épületeket, hanem amiket részben vagy egészen az ő javaslata szerint építettek, újítottak fel vagy alakítottak át, vagy csak egyszerűen bizonyos külső jegyek alapján neki tulajdonít a közvélemény. Amelyekről aztán majd eldöntik a szakértők, hogy  jogosan sorolják a Kós Károly-i örökségbe.

Együtt örvendtünk tehát a keresztelőnek, amelyet még bensőségesebbé tett a Székről Magyarországra sodródott, szintén Wekerle-telepi Juhos Kiss János Hol vannak a Kárpátok? című közelmúltban megjelent novelláskötetének bemutatója és a mérai Mezei Boglárka szép ízelítője a kalotaszegi népdalokból. Szép gesztusként a szerző az eladott példányokból származó bevételt a közösségi terem szépítésére adományozta.

 

 vissza a kiadáshoz
minden cikke
GALÉRIA rovat összes cikke

© Művelődés 2008