magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


László Györgyi: EKE–EMKE–Művelődés


A lehetséges együttmûködésrõl gondolkodva hadd számoljak be egy friss élményemrõl, a tízedik Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúráról. Egy szenzációs portré (Horváth Gyöngyvér munkája), három örök értékû építészeti alkotás az emléklapon, mely az alkotót idézi. Az arckép a lélek tükre, az alkotások a lélekhez kapcsolódó lángelme sziporkái: a kolozsvári Kakasos templom, a sztánai Varjúvár és a Szentimrei-villa – szerencsés kézzel összeállított kirándulás-rendszer kapcsolja összefüggõ mûvelõdés- és helytörténeti látványossággá. Tízéves hagyomány immár az augusztus utolsó hetében – újabban a Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján – megrendezett Kós teljesítménytúra, melyhez a természeti-táji szakmai hátteret mi adjuk, az EKE–Kolozsvár 1891, a kulturálist a Mûvelõdés. A közös cél: hagyományõrzés, helyi értékek feltárása, népszerûsítése, ismertetni, ápolni mûvelõdéstörténeti örökségünket. Hogy ne menjünk el mellettük csukott szemmel a szürke hétköznapokon.

Nem vagyok építész, nem(csak) az építészeti értékeket, stílusjegyeket látom, azt is nézem, hogyan illeszkedik a tájba, milyen életteret alakíthatott ki magának annak idején. Ezek a kirándulások nagyon jó alkalmat kínálnak erre. Például a 25 km-es távot végigjárva sok meglepetés éri az embert. A hagyományos, ízléssel kifaragott, pávafarkas homlokzat vagy tulipánmintás kapu mögött élet zajlik, a régi házacskákban laknak. Nem néprajzi múzeumban csodáljuk meg a hagyományos kultúra elemeit a kalotaszegi falvakban, miközben a látóhatárunkat az Erdélyi-szigethegység és a Meszes zárja.

És közben azon morfondírozok, hogy akár például Kós nyomában merre vezessen következõ utam: a fejérdi templomhoz, mely Kolozsvár ékessége is lehetett volna, ha 1924-ben nagyobb léptékû másának tervét elfogadják a pályázaton, vagy a feleki templomhoz, mely felújításában szintén magán viseli Kós keze nyomát…vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008