Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Bakos István–Csicsery-Rónay István–Rieger Tibor: Teleki Pál-érdemérem – a magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából


Nincsenek kis nemzetek, csak kishitűek, nincsenek kis emberek,

csak kicsinyhitűek…Becsületünk előbbrevaló a jólétünknél.”

Teleki Pál

 

   

     Teleki Pál áldozatos küzdelme – a vesztett háború és a trianoni ítélet nyomán megcsonkított, kirabolt és erkölcsileg lezüllött ország közállapotának rendbetételéért, a trianoni döntés revíziójáért, az igazságosabb békéért és a magyar állam függetlenségéért – megbecsülést érdemel az utókortól.

     A nemzetközileg elismert tudós kiemelkedő szerepet vállalt a szellemi honvédelemben és az ifjúság nevelésében is. Több, mint két évtizeden át – haláláig – a magyar cserkészet szellemi vezetője és patrónusa, egyetemi profeszszor, valamint a báró Eötvös József Collegium kurátora volt. A tudós-államférfi nemzetépítő munkája, közszolgálata, az elcsatolt területeken és külföldön élő magyarok, a nagycsaládosok és a lengyel menekültek iránti tevőleges szolidaritása – hűsége, hite, erkölcsi helytállása és magyarságszeretete – bátorító példa lehet a későbbi nemzedékek számára.

    

     Teleki Pál halálának 63. évfordulóján, nemtelen támadások közepette, Budavár helyett végül Balatonbogláron állíthattuk fel közadakozásból létesített szobrát. A szobor alkotója, Rieger Tibor szobrászművész, Teleki születésének 125. évfordulójára emlékérmet készített. A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma, 2004 novemberében, a MTA Dísztermében tartott ünnepségén, elsőként a szobor felállítását kiemelkedően támogatóknak adományozott Teleki Pál-emlékérmet.

     A kettős állampolgárság ügyében, a Teleki-szoborállításra emlékeztető szégyenletes politikai és médiahadjárattal 2004. december 5-én tartott kudarcos népszavazásra válaszként az emlékérmet Teleki Pál Érdeméremmé alakítottuk át. E kitüntetéssel 2006-tól a magyar örökség elszánt védelmezőit, az értékteremtő munkát, az ő szolidáris szellemiségét, emberi példáját követőket, ismerjük el. A Teleki portréját ábrázoló bronzérem hátoldalára, a „Merjünk magyarok lenni!” felirat alá vésetjük a kitüntetettek nevét, akik mostoha körülmények között is vállalták a nemzet szolgálatát. Első alkalommal a csonka-hazában élő 18 személy, ill. szervezet kapta meg e becsületrendet, amelyet a trianoni békediktátum 86. évfordulóján, megemlékezésünkön adtunk át.

   

     A Kárpát-medence elcsatolt területein és a nyugati magyar diaszpórában élők kitüntetését a magyar forradalom 50. évfordulóján, a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában: 2006. november 3-án 17 órakor, a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségén nyújtjuk át.

     Ez alkalommal a Teleki Pál Érdemérmet – a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának jóváhagyásával – a magyarság szolgálatában, a tudós-államférfi nemzeti örökségének ápolásában, a magyar–magyar kapcsolatokban kiemelkedő munkát végzett alábbi személyek, szervezetek kapják: Csapó Endre az ausztráliai Magyar Élet főszerkesztője (Sydney), Czettler Antal történész (Svájc), Dömötör Gábor cserkészvezető KMCSSZ (USA), Dulka Andor tanár (Ürményháza, Szerbia), FÓRUM Kisebbségkutató Intézet, (Somorja, Szlovákia), Gábor Róbert politikus (USA), de Gerando Teleki Judit (Franciaország), id. Klement Kornél mérnök, öreg-cserkész (Németország), Kormos László, a HUNSOR honlap gazdája (Svédország), Kunckelné Fényes Ildikó öreg-cserkész, a LAMOSZSZ elnöke (Venezuella), Ludányi András egy. tanár, kisebbségkutató (USA), Nagy Zoltán Mihály író, az Együtt főszerkesztője (Kárpátalja), Szabó Zsolt a Művelődés főszerkesztője (Kolozsvár, Erdély), Sylvester Lajos író, szerkesztő (Sepsiszentgyörgy, Székelyföld), Tőkés István ref. teológus (Kolozsvár, Erdély).

 

Budapest, 2006. október 16.


 

                                                                


  



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008