Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Domokos Ferenc: Bodea György laudációja


    

Bodea György. Gesztusértékűnek tartom, hogy én kaptam a felkérést: legyek Bodea György szilágycsehi kémiatanár, a helyi középiskola igazgatóhelyettes laudátora. Öröm számomra egy olyan pedagógusról beszélni, aki munkájával ismertté tette kisvárosunk nevét, aki minden év októberében városunkba gyűjti Thália hódolóit.

Amiként a gyümölcsös érett gyümölcsei a gazda munkájáról beszélnek, úgy hitelesítik a gyarapodó díjak, oklevelek a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál megteremtőjének, Bodea Györgynek rátermettségét, közösség-teremtő képességét.

     Az összegzés ideje még messzebb van, de feltétlenül beszélnem kell alkotói és szervezői munkája máris bőséges terméséről. Talán akkor kezdődött az egész, amikor fiatal kémiatanárként 1991-ben elkísérte Magyarországra a színjátszással kacérkodó és az első szatmárnémeti Országos Diákszínjátszó Fesztiválon részt vevő szilágycsehi csapatot. Ezt követően a tanulás és a tanítás, a katedra és a színpad élete állandó színtereivé váltak. Igényességét és elkötelezettségét a színjátszás iránti tiszteletét bizonyítja az a tény, hogy csak miután részt vett a Zsámbékon, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön 1992–1997 között szervezett amatőr színjátszókat és rendezőket felkészítő tanfolyamokon, azután indult az álmok megvalósításának útján.

     Az, hogy Szilágycsehben ma van diákszínjátszó fesztivál, Bodea György nevéhez kötődik, és neki is köszönhető. 1992-től vezeti a középiskola diákszínjátszó csoportját, 1996-tól irányítja a Tövishát amatőr színjátszó csoportot, és 1999-től szervezi a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált, a PADIF-ot. Vitathatatlan érdeme, hogy nem irodalomtanárként mert utat mutatni és feladatot végezni. Díjak, elismerések, méltó szavak, de talán mindennél beszédesebb az egyre népesebb amatőr diákszínjátszók serege, amely a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál kapuján kopogtat minden évben. A 2006-os fesztiválon már közel ötszáz fiatal színjátszónak tapsolhattunk, akik nemcsak a Partiumot, hanem egész Erdélyt képviselték.

     Ma már mindenki tudja, hogy az anyagi keret megteremtése nélkül egy ilyen mozgalommá fejlődött tevékenységet nem lehet megszervezni. Bodea György létrehozta 2000-ben a Berekenye Ifjúsági Társaságot, amelynek elnökeként pályázatokat ír, felhívásokat szerkeszt, elismert szakembereket kér fel a fiatalok munkájának értékelésére. Feladatának tekinti a tájegység fiataljai közművelődési életének megszervezését. Erről szól a Zsibai Nemzetközi Népzene és Néptánctábor vezetésében és működtetésében vállalt meghatározó szerepe is.

     Ápolja az anyaországi amatőr színjátszással való kapcsolatot. Bodea György érdeme, hogy minden évben több és több színjátszó vehet részt a zsámbéki Határon túli és hazai amatőr színjátszók találkozóján.

    A szilágycsehi magyar közösség nevében gratulálok eredményeihez, és örülök, hogy diákjait nemcsak kémiai tudományokra tanítja, hanem a diákszínjátszás hagyományainak ápolója és folytatója is.

     Kívánunk jó egészséget, hogy dolgozzon tovább saját gyönyörűségére, diákjai, kollégái és közösségünk örömére!



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008