Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Guttman Mihály: Fórika Éva laudációja


    

Fórika Éva. „Áldassál Isten!/ Áldással, aki hegyet adsz nekünk/ S a hegyen templomot és iskolát/ És a templomba igehirdetőt/ És tanítót a magyar iskolába.” Ezeket a sorokat írta Jubileumra című versében Reményik Sándor 1922 januárjában a kolozsvári Marianum leánynevelő intézet tíz éves ünneplése alkalmából.

Kiváló zenetanárt tisztelünk Fórika Éva személyében, és életútját csakis egy zenei forma világába tudom beépíteni. Ez a zenei forma nem más mint egy passacaglia, azaz basszus osztinátóra épített variációk sorozata. Az osztinátó témáját mint hallották Reményik írta: „Áldással Isten!/ Áldással, aki hegyet adsz nekünk/ S a hegyen templomot és iskolát / És a templomba igehirdetőt/ És tanítót a magyar iskolába.”

     I. variáció. Amikor februárban megszülettél még létezett a Marianum, a Farkas utcai Református Kollégium, a Király utcai Református Leánygimnázium, az Unitárius Kollégium, a piaristák líceuma, de nem töltötted be a félévedet, és addigra minden csak volt. Nem létezett. Megreformálták. Elvették. Drága szüleidnek, akik születésedkor remélték, hogy valamelyikbe beíratnak, új irányba kellett nézniük.

     II. varáció. Óvodában kitűntél szép énekhangoddal és felfigyeltek rád, javasolták, hogy a zeneiskolába írassanak. Sikereid ott is bizonyították, hogy elhivatott vagy a zenei pályára. Ott énekeltél a társaiddal a gyermekkórusban velem, Bartókkal és Kodálylyal ismerkedve, és már akkor biztos elhatároztad:  felnőtt korodban te is kórust fogsz vezetni-tanítani.

     III. variáció. A nagy osztályharc nem engedte meg, hogy művészeti iskolában tökéletesítsd zeneitanulmányaidat, de egy középiskolában folytathattad. Drága szüleid áldozatos szeretetének köszönhetően, mint a Brassai Sámuel Középiskola tanulója, magán úton tökéletesítetted zenei felkészültségedet kitartó munkával, lépést tartva a zeneiskola tanulóival, volt osztálytársaiddal.

     IV. variáció. Mire érettségiztél, új szelek fújtak. Felvételizhettél a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zenetanári szakára. Kivételes tanáraidnak, Márkos Albertnek, Jagamas Jánosnak, Szenik Ilonának köszönhetően – akkor még magyar tagozat is létezett – a zenetanítás módszertanát, valamint népdaléneklést tetted magadévá. Karvezetésben Pop Dorin tanárt tekintetted célirányúnak. Ekkor már húgoddal, Bálint Ibolyával, operánk korrepetitorával egyezkedhettetek és vitatkozhattatok zenei témákról.

     V. variáció. A főiskolát nem csak mint diplomás zenetanár hagyod el, hanem mint fiatal asszony és mint kislányod, Imola édesanyja léped át mint kezdő tanár iskoláid küszöbét. Egyszerre három iskolában is dolgozol, hogy csak a szakodat taníthasd, így szerettek meg a felvinci elemi iskolában, a marosújvári iskola magyar tagozatán, valamint nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanítóképzőjében. Nem elégedtél meg kizárólag a zene, az énekkar tanítással, hanem kis diákjaiddal zenés gyermekszínházat hoztál létre és működtettél és működtetsz.

     VI. variáció. Minden alkalmat megragadtál, hogy énekkaraidat az elemistákat, valamint a képzősöket sikerélményben részesítsed. A rendszerváltásig te is kénytelen voltál a kötelező versenyeken kötelező énekszámokkal jelentkezni, de az 1990-es évektől szíved szerinti válogatást tehetsz. A Bethlen Gábor Kollégium tanítóképzős osztályaival, és a református tagozatú osztályokkal elért eredményeid alapján nem csak itthon tudtunk rólatok. Meghívásoknak eleget téve Németországban Kölnben, Berlinben, Hollandiában, Franciaországban, Ausztriában, Magyarországon öregbítettétek hírneveteket, Nagykőrös, Kecskemét, Pécs, Debrecen, Miskolc fiataljai és felnőttjei vártak és várnak vissza.

     VII. variáció. Kolozsváron a Magyar Operában a Magyar Középiskolások II. országos találkozóján nemzetközi bírák előtt arany fokozatot érdemeltetek, a Scola Gregoriana műsorával. Ezt csak javítani tudtátok az EMKE 120 éves ünnepi műsorán szép éneklésetekkel. Munka, siker, ami a Dalosszövetségünk Márkos Albert-díjának átadásával végződött.

     VIII. variáció. Siker, siker, siker. 2001-ben a Honfoglalás zenével nevű Kárpát-medencei magyar zenetörténeti vetélkedőn a marosújvári csapattal a gimnáziumi korcsoport III. díját és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjaival a líceumi korcsoport I. díját sikerült elhoznotok Budapestről, bizonyítva zeneoktatásunk hírét, ha olyan tanítók mívelik, mint Te. Ez nemzetközi megmérettetést jelentett.

     IX. variáció. Kedvenc tevékenységed, én szórakozásodnak nevezném, de ez, diákjaid számára is a színjátszás. Magyar népmeséket, történelmi szertartásjátékot, kagandákat, balladákat, drámát népdallal, néptánccal, bábjátékkal színezted és vitted a nagyérdemű közönség elé. Ezekkel még Tiszasason és Lakitelken is felléptetek és bizonyítottatok, 1998-ban aranydíjjal jöttetek haza. Ebben az évben Mozart Varázsfuvoláját vittétek színre, melyet reméljük mi is látni fogunk valamelyik iskolánk színpadán.

     X. variáció. Segíteni akartál tanítók és tanárok zene oktatásában. Tankönyveket írtál szerkesztettél I-II. osztályosok részére: Ábécédé rajtam kezdé címmel, majd következtek a III. és IV. osztályok számára. A tanítók számára pedig segédanyagként Tanítói kézikönyvet szerkesztettél, illetve írtál. Részt vettél Walesben megtartott Changing landscapes nevelési konferencián. A Swansea egyetem rendezésében megtartott tanácskozáson az együtt élő nemzetek közötti gyümölcsöző kölcsönhatásról értekeztél Bartók Béla írásai alapján. Tapasztaltad ott, hogy Bartók Béla és Kodály Zoltán szelleme jelentik a magyarok számára a mindenkor leghitelesebb ajánlólevelét.

     XI. variáció. Iskolán kívül is vállaltál munkát a közösség érdekében. Minden évben küldöd tanítványaidat Szatmárra a Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyre, ahol remekül szerepelnek és mindig díjakkal térnek meg az Alma materbe. De vezeted a Marosújvári Vegyeskart, amely a szórvány magyar közösség fontos tényezője, és eleget teszel velük külföldi és belföldi szerepléseknek. Ez az énekkar, vagy ahogy ők nevezik magukat dalárda (így örökölték) igazi kis közösséggé lett. Pécsi hangversenyükről CD felvétel is készült. Megszervezted a Nagyenyedi Egyházmegye Kamarakórusát, amely lelkészekből, családtagjaikból, kántornőkből alakult. Mindkét kórusoddal jelen vagy erdélyi településeken: Enyeden, Kolozsváron, Tordaszentlászlón, Ludason, Aranyosgyéresen, Gyulafehérváron, Verespatakon.

     XII. variáció. Vocatus atque non vocatus Deus aderit. Akár hívják akár nem, Isten megjelenik az életben! A szeretetnek a lényege nem az, hogy mi szeretjük Istent, hanem hogy ő szeret minket. Áldással Isten! / Áldassál, aki hegyet adsz nekünk / S a hegyen templomot és iskolát / És a templomba igehirdetőt / És tanítót a magyar iskolába… és folytatom: aranyos éveket nyugdíjas korában, hogy legyen még sokáig ereje munkájának végzéséhez. Isten éltessen, drága Éva tanárnő!



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008