Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


László Attila: Ifj. Pászkány Árpád laudációja


 

    

Ifj. Pászkány Árpád. Mint a 2005. évi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület gróf Mikó Imre-díj kitüntetettjének, a szokásoknak megfelelően, nekem kellett kiválasztanom, ki legyen az idei díjazott. Világosan emlékszem egy évvel, azelőtt amikor engem ért ez a megtiszteltetés először is meglepődtem, majd elgondolkodtam a díj megnevezésén. Gróf Mikó Imre Erdély történetének egyik kiemelkedő egyénisége, aki mecénáskodása következtében számtalan olyant cselekedett, mivel hosszú évtizedeken, nyugodtan mondhatjuk évszázadokon keresztül hatott szűkebb hazánk mindennapi életére. Az ő személyéhez is csatlakozik az erdélyi mecénásság fogalma. Mecénás csak gazdag ember lehet. De azt is el kell fogadnunk, hogy nem minden gazdag emberből lesz mecénás. Ahhoz, hogy mecénásságot folytass, kell egy olyan belső emberi tartás, ami téged, mint mecénást kiemel a többi jól szituált ember köréből, kell egy olyan segítő szándék, amely úgy nyilvánuljon meg, hogy az ne bántson senkit, és a szellemi környezetünk is elfogadja az ez irányú tevékenységet.

     A mérce, melyet számunkra gróf Mikó Imre állít, magas. Jogosan kérdezhetjük, eleget tudunk-e tenni e nemes feladatnak. Nem tisztem ezt nekem eldönteni. Mások döntöttek helyettem, és nekem kellett most választani. Nem volt könnyű, mert csak abból lehet, ami van.

     Számomra az idei nyertes, ifjú Pászkány Árpád, volt iskolatársam a mostani Báthory István Gimnázium végzettje, aki az életbe magával vitte ennek az iskolának a kitűnő követendő hagyományait. Nem csak hazánkban, de Münchenben való több éves tartózkodása alatt is bizonyíthatom, mint szemtanú, hogy Báthory István szellemében viselkedett, cselekedett és ért el számottevő eredményeket. Nagyon keményen dolgozott, tanult. Gyarapította hasznos tapasztalatait. Eljövendő anyagi hátterének alapjait ekkor tette le. Szorgos, becsületes nagyon kemény munkával.

     Ma ifjú Pászkány Árpádról sokat beszélnek, de nagyon kevesen vannak, akit tényleg tudják, ismerik azt a tevékenységet, amivel a sajtó, vagy a suttogó propaganda nem foglalkozik. Igaz ő is mindent megtesz azért, hogy az ez irányú tevékenysége ne legyen nyilvános. Nem is azért teszi. ő úgy érzi, neki ezt meg kell tennie. Nevezetesen mik is azok a kézzel fogható folyamatok, melyek valahol nagyon sok ember életét befolyásolják, és sokszor az eljövendőkben is kihatnak életük vitelére.

     Most elérkezettnek érzem az időt, hogy ezekről nyíltan és tisztán beszéljünk, mert az ifjú Pászkány Árpád Kolozsvár szülötte, itt formálódott és tevékenysége is bizonyos megszakítással itt történik. Kitartó tudatos munkájának megvannak az anyagi eredményei. Ezért is engedheti meg magának, hogy figyelemre méltó teveit az ország különböző pontjain, Bukarestben, Aradon, Kolozsváron és még annyi más helyen megvalósítsa. Nem véletlenül került be a neve egy nemzetközi hírű befektetési vállalat tanácsába.

     Az elmondottakat jóformán mindenki ismeri az üzleti életben. De amit most elmondok, nem sokan tudják. Tevékenységének ez a része az oktatással függ össze. Kezdve az óvodákkal, iskolákkal, felső fokú képzéssel. Különböző ösztöndíjrendszereket alkalmazva. Képzőművészek tudnák csak megmondani, mit is vásárol össze. Párizsban élő nagyon tehetséges hazánkfia élvezheti figyelmét.

      Jelen pillanatban van 350 különböző korcsoportú gyermek, aki rendszeres apanázst kap tőle. Minden évben, szeptemberben teljes sportfelszerelést kapnak tőle. Nagyon sok emberről van szó, és teljesen ismeretlen. Azok a fiatal nők és férfiak, egészségügyi problémákkal küszködő emberek, akiknek rehabiltációs problémái vannak, felépülésükhöz anyagilag messzemenőleg hozzájárul. Erről az oldaláról ifjú Pászkány Árpád egyáltalán nem ismert.

     Neki köszönhetjük azt, hogy a magyar közösség képviselői tudatosan felkészülnek a közéleti szereplésre. ő volt ennek fő mozgatója, és nem kis anyagiakkal támogatója. Most több mint 30 személy részesül oktatásban.

Magyar üzletemberek társasága most jutott oda, hogy be tudott indítani egy olyan oktatási formát, amelyben létrehozhatják a vezetésre alkalmas erdélyi magyar értelmiségi réteget. Ezek RMDSZ-politikusok, intézményvezetők, azok helyettesei, képviselők, államtitkárok, polgármesterek.

Az elmúlt két évben nagyon sok közéleti, közösségi rendezvény, az ifjú Pászkány Árpád támogatása nélkül nem jöhetett volna létre.

     Tisztelt hölgyek és urak! Ezért döntöttem úgy, hogy ezt az értékes díjat, ami nagyon sok mindenre kötelezi az embert, ifjú Pászkány Árpádnak adjam át. Az eljövendőkben nem lesz könnyű feladata, mert a közös múltunk, a díj tradíciója most immár kötelezően arra ösztönöz, hogy fokozottabban figyeljük jelenünk politikai és gazdasági lehetőségeit. Figyeljünk az Erdélyben élő magyarság érdekében.

      Cselekedeteinkben iránytűnk legyen gróf Mikó Imre mindnyájunk számára beszédes élete.

     Jövőre Te leszel az, aki kiválasztja a kitüntetettet. Kívánom, könnyebb feladatod legyen, mint nekem!



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008