Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Kereskényi Hajnal: Rappert Gábor laudációja


  
Rappert Gábor
. 1967-ben született Temesváron, s a Thália dolgainak becsülő szeretetét hazulról hozta, szülei lévén színészemberek. 1990-ben végezte tanulmányait a Marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola színész szakán, és még azon év őszétől a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja. Aminthogy az ma is, minden helyi színházrajongó legnagyobb örömére.

Játékművészetének eredetisége és színessége korán megnyilvánult. Az évek során megjelenítési képessége egyre árnyaltabb, gazdagabb, hitelesebb, meggyőzőbb lett. Ma már lassan kezdjük elfeledni a szertelen ifjút, a sziporkázóan tehetséges pályakezdőt, s azt az érett alkotót látjuk immár magunk előtt, akinek egy-egy aprólékosan kimunkált, remekbe szabott alakítását tanítani lehetne, sőt talán kellene.

     Emlékezetes alakításai: Antonio (Shakespeare: A velencei kalmár, Aston (Pinter: A gondnok), Bolond (Shakespeare: Lear király), Lopahin (Csehov: Cseresznyéskert), Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Scapin (Molière: Scapin furfangjai), Srác (Spiró: Csirkefej), Tartuffe (Molière: Tartuffe), Wurm (Schiller: Ármány és szerelem), Chiriac (Caragiale: Az elveszett levél) – legyenek azok fő- avagy mellékszerepekre építve, mindig magukon viselték a felkészültség és a felelősségérzet csalhatatlan jeleit.

     Megjegyzendő, hogy Rappert Gábor egyformán otthonosan mozog a színműirodalom klasszikus és modern mestereinek világában, ugyanígy a zenés és prózai műfajokban, valamint a pódiumművészet szférájában is. A különféle előadói stílusokat mesterien keveri-kamatoztatja. John Proctorja (Miller: Salemi boszorkányok) a színpadi naturalizmus és a posztmodern pszichologizmus szerencsés ötvözetének bizonyult. Egy másik nagy alakítása – egyfajta határműfajban, Jókai A kőszívű ember fiainak Parászka Miklós féle színrevitelében – egy romantikusan lebegő Baradlay Richárd helyett, a kisrealizmus mesterfogásai révén, a gyarló mivoltában is hősi huszártisztet állítja a megdöbbent néző elé.

     Rappert Gábor háromszor nyerte el a Harag György Emlékplakettet – ez jól mutatja a színésztársak osztatlan elismerését. Nádai István Emlékplakettel bővíthetjük a díjak hosszú sorát. A közönség szeretete pedig lépten-nyomon megnyilvánul iránta. A művész egyébként a Március 15-i ünnepi műsorok, a Partiumi Magyar Napok rendezvényeinek rendszeres részvevője. A helyi magyar hangos médium, a City Rádió közkedvelt műsorvezetője.

     Rappert Gábor mindig és mindenütt minőségre törekszik. Munkássága méltó a nagy előd Kovács György sokoldalú és mégis összetéveszthetetlen művészetéhez.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008