Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Jakobovits Miklós: Újvárossy László


    

Újvárossy László grafikusművész még az 1980-as évek közepén robbant bele a nagyváradi művészeti életbe. Mint a 35-ös Stúdió egyik motorja friss erővel vitalizálta a nagyváradi művészeti életet, öszszefogta az ifjúságot, és mindent megtett azért, hogy Európa művészeti újító szele Váradon is érezhető legyen. Váradon néhány éve megalakította a Partiumi Egyetemen a Reklámgrafika szakot, ami újdonságnak számított az egész országban.

     Budapestről, Bukarestből, Kolozsvárról a műfaj legjobb embereit kérte fel tanároknak és kialakított egy olyan erőteljes grafikai szakot, ahol a hallgatók a reklámgrafikai értékek mellett a festészet, a művészgrafika, az installáció, a papírművészet műfajában is járatossá váltak, és kitűnő magyarországi művészettörténészek vezetésével a modern művészeti irányzatokban, a legújabb szemléletmódokban is otthonosan mozgóvá váltak.

A mai időkben, mikor oly sok könyv jelenik meg, sok esetben gyenge, jellegtelen fedőlappal, Újvárossy megálljt parancsolt ennek a szemléletnek, és diákjai jelen pillanatban a könyv-fedőlapok és plakátok tucatjait bocsátják a szemünk elé, olyan grafikai jeleket, melyek alatt pikturális, grafikai értékek és tartalmak húzódnak meg, ahol a hatást nem csupán a gépen elérhető játékosság adja meg.

     Jelentősnek tartom, hogy Újvárossy László újító avantgárd szemlélete új lehetőségeket nyit meg az erdélyi művészet értelmezésének az egésze felé, és elősegít egy olyan újat kereső vágyat, mely az erdélyi művészetet a nagy európai látásmód felé közelíti.

     Újvárossy László kiváló képzőművészeti munkásságáért Munkácsy-díjat kapott, majd tagja lett a Magyar Művészeti Akadémiának. Az újabb díj legyen a Szolnay Sándor-díj, mely jelenti az erdélyi jelleg hűségét, de egyben azt a vágyat is, amivel bekapcsolni akarja az erdélyi művészetet a nagy európai művészeti vérkeringésbe.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008