Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Antal Orsolya: Végtelennel jásztó véges


A Szilágyi Domokos tiszteletére rendezett emlékműsor bemutatására 2006. december 16-án a Brassai Sámuel Gimnázium Felvinczi György termében került sor. A Kolozsvár Társaság által rendezett ünnepség célja – mint azt Kántor Lajostól, a Korunk főszerkesztőjétől megtudtuk – egyrészt az életmű előtti tisztelgés volt a költő halálának 30. évfordulója alkalmából, ugyanakkor kedvező alkalomnak kínálkozott az évforduló arra is, hogy az utóbbi időben a médiában terjedő hírek közepette maguk a művek szólalhassanak meg, középiskolás diákok előadásában.

Kántor Lajos elmondta, hogy a Kolozsvár Társaság nem először rendez ilyen jellegű ünnepséget: már székhelyük létezése előtt is tartottak költői matinékat, így például Kányádi Sándorral az Apáczai Csere János Gimnáziumban, Lászlóffy Aladárral a Magyar Színház próbatermében, majd Cs. Szabó László emlékére rendeztek ünnepséget előbb a Református Teológia dísztermében, utóbb egy előadást az EME székházában. A társaság székhelyén először egy 56-os fotókiállítás (a Budapesti Történeti Levéltár fényképei) alkalmával hangzottak el irodalmi szövegek Visky Andrástól, Márton Lászlótól. Majd amikor a Galériában Paulovics László erdélyi magyar írókról és költőkről készített portréit állították ki, a helyiség mintegy mágikus térként kínálkozott olyan ünnepségek megrendezésére, melyek az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő személyiségeihez kötődnek: így kerülhetett sor Poszler György erdélyi irodalmi személyiségeket áttekintő előadására, majd később a Láng Gusztáv 70. születésnapja, illetve a Balogh Edgár centenáriumának alkalmából rendezett ünnepségre. A Szilágyi Domokos emlékműsor már az ötödik ilyen jellegű rendezvény. A Kolozsvár Társaság célja folytatni ilyen jellegű törekvéseit, valamint, hogy ezekbe a fiatalabb generációt is bevonja: felvinni a középiskolásokat a székhelyre akár ünnepi rendezvények, akár irodalomórákra. Emellett pedig a nyár folyamán a társaság tervezi egy Erdély-ismereti tábor megszervezését Erdélyből elszármazottak, illetve azok családtagjai számára.

A Szilágyi Domokos emlékműsor ötlete Cs. Gyimesi Évától származik, aki a 80-as évek végén a költőről monografikus esszét írt. A műsort megelőző, a Kolozsvár Társaság székhelyén megtartott verseny szerepe az volt, hogy eldőljön, mely jelentkezőkre lehet alapozni részvevőként. A szelekció során választott diákokra azonban még sok munka várt: jó néhány próbán kellett részt venniük, melyeken Bogdán Zsolt színművész, valamint Benedek Botond és Albu István színművészeti főiskolások egyénileg foglalkoztak velük.

A műsorról Gyimesi Éva elmondta: „Nem létezett egy előzetes forgatókönyv. Óvakodtam attól, hogy elnyomjam a mai tizenévesek Szilágyi-képét. Arra voltam leginkább kíváncsi, hogy a diákok mire érzékenyek Szilágyi Domokos verseiből, milyen értelmezési horizont felől közelítenek az életművéhez – ami tökéletesen ki is derült. A forgatókönyv a diákok által választott versekből állt össze, ehhez járult még néhány szövegrész a műsorba utólag bekapcsolódott két versmondó, Kelemen Csongor és Imecs Levente előadásában. Én magam ezeket a verseket műfaji tömbökbe rendeztem, Bogdán Zsolt pedig mozgástechnikai ötletekkel egészítette ki az elgondolást. Így született a műsor, amely azonban végig rugalmasan alakult a próbákon. Egy közös alkotásról van szó, mely szinte spontánul keletkezett.”

Gyimesi Éva úgy véli, örömteli az, hogy a versenyre olyan sokan jelentkeztek, és hogy az előadásra is népes közönség gyűlt össze, annál is inkább, mivel pályázati pénz nem állt a szervezők rendelkezésére. „Ez a műsor közös munkával, áldozattal született, és hálás vagyok mindenkinek, aki ebben segített. El kell választanunk az esendő, gyarló ember életét a költői műtől. Ez a műsor arról győzött meg, hogy Szilágyi Domokos verseinek van értéküzenete.”

Mivel a felhívás nemcsak a kolozsvári középiskolásokhoz szólt, szép számmal jelentkeztek diákok Erdély más helységeiből, valamint egyetemisták is. A szelekciót követően a műsorban részvevők végleges névsora: Bodor Balázs, Bodor Emőke, Fodor Lilla Dorottya, Imecs Levente, Katona Dorottya, Kelemen Csongor, Széman Emese Rózsa, Varga Balázs és Visky Mária (Kolozsvár), Izsák Anikó és Tollas Adrien (Marosvásárhely), Szikszai László és Vízi Tünde (Csíkszereda), Kófity Annamária (Déva), Popa Margit (Erdőszentgyörgy). A versek mellett a műsor külön színfoltja volt a kolozsvári Zeneiskola X-XI. osztályának alkalmi kórusa, mely Kállay M. Tünde vezényletével részleteket adott elő Szilágyi Domokos és Vermesy Péter Pimpimpáré című művéből, illetve Fodor Lilla Dorottya és Kertész Adél hegedűjátéka.

Az interneten megjelent felhívásra Magyarországon is felfigyeltek, így például a Cerkabella Könyvkiadó, mely nemrég adta ki Szilágyi Domokos gyermekverseit Lám, egymást érik a csodák címmel. A kiadó munkatársai a műsor alkalmából Kolozsvárra utaztak, így az előadók a műsort követően a Kolozsvár Társaság székhelyén egy-egy példányt kaphattak ajándékba az új kötetből az illusztrációk készítője, a tordai Keszeg Ágnes dedikációjával. A Cerkabella Könyvkiadó egyrészt tehát könyvjutalommal támogatta a rendezvényt, másrészt kötetükhöz a közeljövőben hanganyagot szeretnének készíteni, s ezt a lemezt a műsor részvevőinek segítségével készítik. Itt kell kiemelnünk a Kolozsvári Magyar Színház támogatását is a díszletezésben, a kellékek beszerzésében.  A Kolozsvár Társaság ezúton is köszönetet mond mindazoknak, akik a rendezvényt támogatták.





vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008