Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Pászkány Árpád Zoltán: Irsay Mik­lós


 

Irsay Miklós. Tisztelt hölgyeim és uraim, Kedves kultúrateremtők és -ápolók!

Általában azt szokták mondani az üzletemberekről, vállalkozókról, hogy egy maguknak való, zárt világot alkotnak. Azt is, hogy nem igazán jut idejük másra, mint a költségvetések megalkotására, az üzleti tervekre, az anyagi vetületben mérhető hasznokra. Nem is sorolnám, hiszen a most átadásra kerülő díj új tulajdonosáról, Irsay Miklósról, avagy sokunk Joe-járól, ez így nem mondható el. Nem az a fajta ember, akit egyszerűen be lehessen skatulyázni és mutogatni a utcán: íme, több lakást érő gépkocsival furikázik, havi harminc méregdrága öltönyt váltogat, alig fogadja a régi ismerősök köszönését. Nem, aki ismeri Irsay Miklóst régebbről, az nagyon jól tudja, hogy ő néha fárasztóan kedves tud lenni, de ugyanakkor megszállottan tevékenykedik évek óta, az üzleti világ legkülönbözőbb területein.

Nem véletlenül mondom róla, hogy néha fárasztó a kedvessége, mert ugyanígy lépett ki annak idején a hajdani tizenegyes, majd hármas, vagyis a Báthory Gimnázium kapuján, nem csöppent a karjába az amerikai nagybácsi nagy vagyona, hanem ugyanazzal a kedvességgel és huncut mosollyal építkezet: építette önmagát, cégeit, majd családját és most már nyugodtan elmondható róla, közösségünket.

Sokat lehetne beszélni, sokáig lehetne sorolni vállalkozásainak szükségességét, de most egy nagyon fontosat szeretnék kiemelni: a mindenki által így vagy úgy ismert, hallott és értékelt Paprika Rádióról van szó. Kolozsvár egyetlen magyar nyelvű kereskedelmi rádiójáról, amely a nap 24 órájában és a hét valamennyi napján fülön csípi a kolozsvári magyarságot. Ez is hozzátartozik Irsay Miklós fárasztónak vélt kedvességéhez: eldöntötte a város magyar vállalkozóinak egy részével, hogy kell és lesz egy ilyen rádióállomás, Miklóst bízták meg ennek talpra állításával, Miklós pedig villámgyorsan útnak is indította. Így elmondva és leírva nagyon egyszerű és rövid e a folyamat, ugye? Sokan tudják önök közül is, hogy mit jelent ez. Mennyivel és mivel jár. Miklós is tudta és mégis teljes bedobással végigcsinálta ezt a szerepét is, a kolozsvári magyar közösségért. Felépített egy új magyar intézményt. Villámgyorsan felfutatta társaival és munkaközösségével együtt: a Paprika Rádió a második leghallgatottabb kereskedelmi rádió Kolozsváron. Ez pedig nem kevés.

Miki ezzel a rádióállomással rengeteget tett le a magyar közösség, a közművelődés asztalára. Szerényen, csendben, de annál makacsabbul tudta ezt (is) megálmodni, kiszámítani, felépíteni és működtetni. Mi, akik ismerjük Miklóst tudjuk, hogy ezzel még nem fog belesüppedni a fotelbe, faltörő kos szerepe nem itt ér véget.

Az eddigiekért viszont most húzzuk meg a vonalat és gratulálunk Irsay Miklósnak!



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008