Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Vajda György: Fo­to Natura


      

       

A kiállítás III. díjazottja a Meteorológiai jelenségek kategóriában: Gyepsi D. Géza (Marosvásárhely): 

                                                                        Fényhíd

A fotográfia, az élmények képírása, rögzítése modern, vizuális kultúránk, mondhatni, egyik alapigényévé vált. Az egyre inkább digitalizált világunkba, ma a fényképezőgéppel vagy akár a mobiltelefonon megörökíthetjük életünk minden mozzanatát, amelyet aztán a hordozható számítógép, az internet segítségével megoszthatunk másokkal, vagy újravetíthetjük, átélhetjük a korábbi eseményeket. A családi fotókon kívül talán a legnépszerűbb téma a vakációs élmények, a kirándulások megörökítése.

 

      

A kiállítás I. díjazottja a Meteorológiai jelenségek kategóriában: Baranyi Ildikó (Marosvásárhely):

                                                                       Hóvihar

 

Ez késztette arra a marosvásárhelyi Örökmozgó Természetjáró Egyesület egyes tagjait, hogy 2002-ben amatőr és profi fotósokhoz, túrázókhoz és alkalmi kirándulókhoz intézze pályázati felhívását. A fotógráfia mellett a kiállítás szervezésével a környezeti kultúrát is népszerűsítik. Hiszen – vallják az igazi természetjárók – nem mindegy, hogy miért barangolunk az erdőben, hegyekben. Tudni kell, mire kell odafigyelni, mik az igazi értékek a természetben. A túrázó, az élő világot fotografáló számára örömöt jelent, ha észre vesz egy ritka növényt, feljut egy gyönyörű kilátást nyújtó hegycsúcsra, vagy lencséjével leereszkedik a bogarak, növények makro világába. S ezt az élményt fokozza talán az is, hogy sikerül ezt megosztani másokkal, azokkal, akik ezt még nem ízlelték meg, de a fotótárlat segítségével betekintést nyújthatnak a természet kínálta végtelen változatok, formák világába. S hogy sikeres legyen a kezdeményezés, a nemes célkitűzés mellé könnyen került néhány állandó támogató, akik a díjalapot biztosították. A szervezők mindvégig ragaszkodtak ahhoz, hogy az oklevelek mellett könyvet, fotófelszerelést juttassanak az ajándéktárgyakat kiérdemelteknek.

 

           

      A kiállítás II. díjazottja a Meteorológiai jelenségek            Legjobb növényfotó:

     kategóriában: Plájás István (Marosvásárhely):                   Gáspár Melinda (Marosvásárhely):

                    Virágok                                                                            Tavaszodik

 

A pályázatot meghirdetők minden évben más-más főtémát választottak, ezáltal is alkotásra, odafigyelésre ösztönözve a jelentkezőket. Volt már téma a vizek világa, az absztrakt a természetben, a magashegyek világa, Erdély természeti kincsei, a környezetrombolás, természetvédelem, s végül az idén a meteorológiai jelenségek illusztrálását helyezték előtérben a szervezők, természetesen a szabad kategóriában táj, állat és növény, valamint makrófelvételeket is elfogadva. Mi sem bizonyítja jobban a természetfotózás népszerűségét, mint az, hogy míg az első felhívásra alig 125 fotót küldtek be a pályázók addig a tavaly négy országból 1300 kép érkezett be. Két éve pedig a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége is felkarolta a rendezvényt, a budapesti Magyar Művelődési Intézetben is helyet adva a tárlatnak. 

 

        

                          Dicséret: Balogh Zoltán (Budapest): Akherón mólói II. (megbontott)

 

       

                              Legjobb állatfotó: Regényi Gábor (Kalocsa): Támadás

 

Az idén – a Népújság, az Aquaserv Rt., a Maros Vízügyi Igazgatóság, a megyei környezetvédelmi kirendeltség állandó támogatását élvező kiállítást a hetedik alkalommal szervezték meg. Ezúttal is, mint először a kiállítást április 22-e a Föld Napja alkalmára is szervezik. Mivel a 2008-as felhívásban a szervezők módosítottak a benevezési feltételeken – az idén először digitális adathordozón kérték be az alkotásokat – kevesebben, mindössze 47 szerző küldte be alkotását, nagyrészt Erdélyből, Magyarországról és a Vajdaságból. Az idei rendezvény főtémája a meteorológiai jelenségek. A globális felmelegedés és a klímaváltozás okainak vizsgálata, az extrém természeti jelenségek tették aktuálissá a témát. Hogy nálunk különösen nem kell tartani drámai változásoktól – a Kárpát-medencében készült felvételek is igazolták. A különösen szép köd, szivárvány, hő, esőzés rögzítésén kívül nem kerültek lencsevégre viharok, szökőár, s ehhez hasonló ijesztő katasztrófák. A felhőkbe burkolózó magas hegyek, hűvösen szép tájak mellett a kiállított képek között vannak védett növényekről, madarakról, szabadon száguldó ménesről, Balaton parti csendes stégek  fényképei. Megnyugtató, elgondolkodtató, csábító, felüdülést nyújtó felvételek, értő szemekkel látott és láttatott helyszínek, ahova érdemes elmenni, egyre többet elidőzni, hogy kikapcsolódjunk rohanó mindennapjainkból.

 

       

                      Tájfotók kategória I. hely: Tamás András (Marosvásárhely): Dachstein

A szakemberekből álló zsűri (Kerekes Péter Pál fotóművész, Nagy Miklós Kund, a Népújság főszerkesztő helyettese, Karácsonyi Zsigmond lapszerkesztő, fotós, Vajda György szerkesztő, sajtófotós, Makkai Gergely meteorológus, Bíró Zoltán biológus, fotós, Berekméri Ágnes designer, fotós) az idén a következő szerzőket díjazta:

Meteorológiai jelenségek

I. Baranyi Ildikó (Marosvásárhely): Hóvihar

II. Plájás István (Marosvásárhely): Virágok

III. Gyepsi D. Géza (Marosvásárhely): Fényhíd

Dicséret: Várday Béla (Csíkszereda): Ködös völgyek felett

Tájfotók

I. Tamás András (Marosvásárhely): Dachsteint

II. Szabó Béla (Öttevény): Írország II.

III. Kömöz Gergely (Budapest) A Dunánál

Dicséret: Balogh Zoltán (Budapest): Akherón mólói II. (megbontott)

Nyílt kategória

Legjobb növényfotó: Gáspár Melinda (Marosvásárhely): Tavaszodik,

Legjobb állatfotó: Regényi Gábor (Kalocsa): Támadás,

Legjobb makrofotó: Polgár Tibor (Kalocsa): Alkonyat,

Dicséret: Madácsi Zoltán (Nagykovácsi): Harc

A Maros Vízügyi Igazgatóság különdíja: Gergely József (Zenta): Jéghalász

A hetedik Foto Natura nemzetközi természetfotó kiállítás április 25-én pénteken nyílik a marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti kiállítótermeiben. A fotók között május 10-ig barangolhatnak a természetkedvelők.  

 



vissza a kiadáshoz
minden cikke
GALÉRIA rovat összes cikke

© Művelődés 2008