Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Csomafáy Ferenc: A TIFF 2008 sokszínűsége


 

Az írott és elektronikus sajtóban megjelentek alapján minden érdeklődő tájékozódhatott arról, hogy a hetedik alkalommal megrendezett Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (továbbiakban TIFF) minden eddigi eredményét túlszárnyalta, felül múlta. Akinek nincs lehetősége arra, hogy közelebbről kövesse a TIFF-es eseményeket, megnyilvánulásokat az, nem tudja, melyek voltak azok az újdonságok, melyek arra szolgálnak, hogy a kolozsvári rendezvény tényleg felhívja magára a nemzetközi filmélet figyelmét, és rangját az idő múlásával minél jobban megerősítse.

A részletek jobb megismerése érdekében el kell mondanunk: a világon több mint kétezer filmfesztivált tartanak. Tehát az év minden napjára a földgömbön több helyen folyik olyan rendezvény, melynek tárgya a film. Ebben a versengésben csak akkor van lehetőség kitűnni, ha a megrendezésre kerülő esemény valós értékeket tud felmutatni.

Tudor Giurgiu és a köréje felsorakozott csapat, amikor a 2002-ben Kolozsváron megnyitotta a TIFF-et romániai viszonylatban filmtörténelmet írt. A választás nem volt véletlen. Azon kívül, hogy az ötletgazda szülővárosa, de Kolozsváron a múlt század elején Janovics Jenő vezetésével, Corvina névvel filmstúdió működött. 1913 és 1920 között, több mint 70 filmet készítettek el. Ezzel a tradícióval nagyon kevés város büszkélkedhet világviszonylatban is. Tudor Giurgiu nagy érdeme, hogy megfelelő időben felismerte, mit is jelenthet egy komoly fórum a román film életében. Azon kívül sikerült olyan gazdasági erőket is meggyőznie, akik láttak fantáziát egy filmfesztiválban. Jelentősen számított az is, hogy a számok tükrében Kolozsváron volt a legnagyobb a mozik látogatottsága, ugyanakkor itt volt az ország legnagyobb befogadó képességű filmszínháza is, amely immár hetedik alkalommal ad helyet a nyitó gálának, amelyre ma már belépőjegyet kapni szinte lehetetlen, mert akkora a kereslet. Az elmúlt évek alatt a moziba látogató közönség megtanulta, hogy a filmfesztivál ideje alatt olyan filmeket láthat, melyek már bekerültek a világ filmművészetébe, vagy esetleg ezután bekerülhetnek a nyilvánosan is számon tartott filmek közé. A közönség támogatása megszületett, ami távolról sem egy elhanyagolandó tényező.

A rendezvény költségvetése ma már 1,2 millió euró. A fesztivál autója a Mercedes-Benz. Az idén volt először, hogy hét fiatal rendezőt (Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Bogdan Mustaţă, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru és Paul Negoescu) kértek fel arra, hogy a TIFF reklámfilmjét, mindenik külön, külön elkészítsék. Az eredmény figyelemre méltó volt, ugyanakkor példa értékű is.

A zsűri 5 tagja: Corneliu Porumboiu, filmrendező, Jay Weissberg, Amerikai Egyesült Államok, filmkritikus. Sebastian Lelio, chilei filmrendező, Michael Fitzgerald amerikai producer, Marie Pierre Macia, franciországi filmszakember, a San Francisco Filmfesztivál program igazgatója. Nekik csak 12 versenyfilmet kellett megnézniük. Ennél sokkal többet néztek meg, nem, beszélve különböző vitafórumokon való szerepléseikről. A hozott határozataikkal egyet lehet érteni.

A filmfesztivál eseményei a következő helyeken zajlottak: Köztársaság, Győzelem és Művész mozi, a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum belső udvara. Szabadtéri vetítések a volt piarista rendház és az Enigma udvarán, valamint a Iulius Mall autósmozijában zajlottak. Ez egyébként Romániában első alkalommal történik, hogy a néző autójában ülve nézheti, és saját autórádióján hallgathatja a film szonorizálását. Drive helység befogadó képessége 300 autó. Ezeknek a bővítéseknek volt köszönhető, hogy a levetített filmek száma meghaladta a kétszázat és jövőre, mikor elkészülnek a szupermarketekben a modern vetítőtermek, a megnézésre felajánlott filmek száma jóval megnövekedhet, ami a TIFF-nek is szándéka. Hiszen a cél a magasabb osztályba kerülés. Például az A kategóriás idei Berlini Filmfesztiválra 5000 filmet neveztek be, melyből több mint 400-at fogadtak el. Ebből is látni mennyi pénz van a filmvilágában. Ami a körülményektől függ, merrefelé megy és fejti ki hatását.

Ezért játszik nagy szerepet a TIFF igazgatója Mihai Chirilov, aki csapatával kiválasztja azokat az alkotásokat, melyeket meghívnak a fesztiválra. Tőlük függ az is, kinek rendeznek vetítési napot is. Az idén volt először Roma nap is, és első alkalommal vetítettek görög filmet a TIFF-en. A moldovai filmnapon főleg a dokumentumfilmek domináltak. De bemutattak egész estét betöltő alkotást is. A szex hátrább szorult, ellenben hangsúlyosabb helyet kapott a román, magyar, dán, orosz és dél-koreai filmművészet, valamint a dokumentumfilmek.

A Magyar Filmnapot, június 4. tartották, melyen bemutatták Tejút filmet (rendező: Fliegauf Benedek), Iszka utazása (r. Bollók Csaba), Delta (r. Mundruczó Kornél), Szabadság, szerelem (r. Goda Krisztina), Sorstalanság (r. Koltai Lajos), Saját halál (r. Forgács Péter), Ópium, Egy elmebeteg nő naplója (r. Szász János), Overnight (r. Török Ferenc) című filmeket.

A bemutatott filmek lényegében átfogták mindazokat a jelenségeket, melyek a ma filmművészetében megvannak. Az idén távoli kontinensek problémáit jobban kihangsúlyozták. A film nyelvén bemutatták az erőszak természetrajzát, motivációját, ami ebből a szempontból nézve nevelő értékű is lehet. Tehát az ember ezeket a módszereket ne vegye át. A látottak alapján elutasító magatartást vegyen fel.

A TIFF ideje alatt több szakmai megbeszélés zajlott, melyen neves szakemberek tárták fel azokat a gondolataikat, melyek a film készítés alkalmával foglalkoztatta őket. Ilyenkor a román és a nemzetközi filmgyártás kényes problémái is terítékre kerültek. Mit jelent például az állami támogatás csökkenése, mennyire befolyásolja a filmkészítést. A román film nem eléggé ismert a nemzetközi filmpiacon. Mivel a koprodukciók jövedelmezőbbek, ezért a pénzek is könnyebben jönnek össze. A fesztiválon 40 országból származó produkció vett részt.

Tamara Buciuceanu-Botez, Radu Beligan lebilincselők tudtak lenni.

A fesztivál díszvendége Catherine Deneuve tényleg hús-vér világhírű díva volt. Mindenki érezhette, nagyon elfoglalt, épp csak annyi ideje volt, hogy megjelenjen, szóljon néhány szót filmjének vetítése előtt, majd a függöny mögött szélesen mosolyogva, eltűnjön. A gálaünnepségen átadja a Transilvania-trófeát, átvegye az életművének elismeréseképpen neki adott díjat. Másnap válaszolgasson, sűrű szivarra gyújtogatás közben, a sajtótájékoztatón feltett kérdésekre, majd két-három dedikációt adott és sietett, mert indult a repülőgépe.

A TIFF műsorfüzetén felsorolt szponzorainak száma megközelítette a százat. Kiemelt helyen voltak a Vodafone, Impact, Iulius Mall.

Az is érdekes volt, hogy az idei TIFF-en a hazai fiatal alkotók közül csak nagyon kevesen szerepeltek. Talán ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a záró gálán, amit a Kolozsvári Nemzeti Színházban tartottak Tudor Giurgiu tiszteletbeli elnök elmondta: ellentmondás létezik aközött, hogy a román filmrendezők nemzetközi filmfesztiválokon értékes díjakat vehetnek át, a hazai filmfesztivál egyesek számára már nem tét, vagy esetleg úgy érzik rangon, aluli azokon megjelenni. Az is ellentmondás, hogy a felfelé ívelő román filmek hódítják a világot, míg Romániában sorra zárják be a már meglevő mozi helységeket. Ha ez így megy tovább, és nem sikerül javítani a helyzeten, akkor évek múlva interneten vagy mobil telefonon fogjuk, nézni a filmeket. Mit kell tenni? Először is több anyagi támogatást kellene, kapjanak a filmkészítők. Több modern mozi termet kellene létrehozni. Ideje lenne a hazai filmtörvény kidolgozásának. Úgy, mint ahogy ez a törvény más szomszédos országban, például Magyarországon is létezik.

Fizető nézők száma 50 ezer volt. Ami bizonyította, hogy Kolozsváron érdemes megrendezni a TIFF-et.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008