Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Öllerer Ágnes: Zenei emlékek Mátyás király udvarából. A bukaresti Lyceum Consort régizene együttes 2008-as koncertsorozata


  

A Lyceum Consort régizene együttes 1992-ben alakult. A bukaresti Ady Endre Gimnázium diákjaiból és egyetemista fiatalokból szerveződő amatőr együttes kezdettől felvállalt célkitűzése a középkori és reneszánsz muzsika tanulmányozása és széleskörű népszerűsítése. Fennállása óta az együttes több száz alkalommal koncertezett önállóan illetve más neves együttesekkel, itthon és külföldön egyaránt.

A Lyceum Consort munkásságát több ízben érte megtisztelő elismerés: a Romániai Magyar Dalosszövetség Zsizsmann Rezső-díja (2001), a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (2007), az EMKE Nagy István-díja (2008).

2007-ben a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon bemutatott koncertünket követően László Ferenc professzor, a fesztivál akkori zenei igazgatója felkérte együttesünket egy Mátyás király alakját megidéző műsor összeállítására a 2008-as Reneszánsz Év kapcsán. Így született a Zenei emlékek Mátyás király udvarából (In memoriam Mathias rex) című előadásunk.

A műsor a Gyöngyösi-kódexben fellelhető, valószínűleg 1490-ben keletkezett Mátyás király halálára való emlékdallal indul, amely felidézi a király cselekedeteit. Ezt követően olyan zeneszerzők művei kerülnek előadásra (Paul Hofhaymer, Jacques Barbireau, Erasmus Lapicida, Johannes Tinctoris), akik a zenetörténészek kutatásai szerint közvetlen vagy közvetett kapcsolatban álltak a budai királyi udvar zenei életével. A műsor második részében táncdallamok hangzanak el az 1530-ban megjelent Pierre Attaignant Collectionból. Ezekben a művekben fellelhetők pl. Pietro Bono zeneszerző és lantművész dallamai is, aki élete alkonyán több évig Budán tartózkodott.

A Zenei emlékek Mátyás király udvarából című előadás 2008 folyamán több alkalommal is felhangzott különböző bukaresti helyszíneken (Magyar Kulturális Intézet, Ady Endre Gimnázium, Fővárosi Könyvtár, Galathea-galéria stb.), valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Napok, az V. Bikfalvi Reneszánsz Zenei Napok, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, a Segesvári Középkori Fesztivál keretében, illetve a brassói központi református templomban.

Különleges eseménynek (és együttesünk számára megtiszteltetésnek) számít az a három alkalom, amikor a Lyceum Consort műsora találkozott a budapesti Országos Széchényi Könyvtár és a kolozsvári Amaryllis Társaság közös projektjeként megvalósult Bibliotheca Corviniana vándorkiállítással.

Az első esemény házigazdája a bukaresti Magyar Kulturális Intézet volt. A 2008. március 25-i rendezvényt Beke Mihály András igazgató beszéde nyitotta meg, ezt követte a Lyceum Consort koncertje, majd a kiállítás megnyitója és zárómomentumként az együttesünk tagjai által tartott reneszánsz táncház.

Július 16-án a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum termei adtak teret a Bibliotheca Corviniana kiállítás anyagának, ezúttal a nemes másolatoknak is. Csergő Tibor intézményvezető megnyitóját követően László-Bakk Anikó, az Amaryllis Társaság spiritus rectora szólt a népes közönséghez, majd felhangzott a Lyceum Consort műsora.

A legkomplexebb eseményre október 3-án, a csíkszeredai Mikó-vár bástyatermében került sor. A Csíki Székely Múzeum által rendezett reneszánsz napon a Bibliotheca Corviniana vándorkiállítás pannóin és nemes másolatain kívül bemutatásra került Herczeg Ágnes táj- és kertépítész Szép és kies kertek című könyve (a csíkszeredai Pro Print kiadónál megjelent mű elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár második díját), amely az itáliai és magyarországi kora reneszánsz kertek művészetét mutatja be kivételes szakmai és esztétikai igényességgel. A könyv grafikusa Kesselyák Rita, akinek ihletett, a reneszánsz kor szellemiségét idéző munkáit ezúttal nem csak a kötetben, de a kiállító terem falain is megcsodálhatta a termet zsúfolásig megtöltő közönség.

A Lyceum Consort zenéje kapcsolta össze a tartalmas és változatos est eseményeit: Gyarmati Zsolt múzeumigazgató köszöntőjét, Radu Lupescu kolozsvári művelődéstörténész vetítettképes előadásait Mátyás trónralépéséről, illetve a Corvinákról, Herczeg Ágnes szerző, Kesselyák Rita grafikus, valamint Burus Endre, a Pro Print kiadó igazgatója szubjektív vallomásait a Szép és kies kertek című kötet létrejöttéről. Az est méltó betetőzését képezték a T. Kovács Áron és T. Kovács Márta által előadott reneszánsz táncok. 

Együttesünk tagjai számára különleges pillanatok voltak ezek az egyre elmélyülő találkozások a Corvinák világával. A vándorkiállítás megszervezéséért illesse köszönet az Amaryllis Társaságot!



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008