Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Guttman Mihály: A Romániai Magyar Dalosszövetség közgyűlése


 

Kodály Zoltán egyik írásában olvashatjuk: „Hiszszük, hogy az emberiség boldogabb lesz, ha megtanul a zenével méltóképpen élni. S aki csak valamit tesz ez irányban, már nem élt hiába”. Visszatekintve az elmúlt évre, igyekeztünk zenével boldogabbá tenni mindazokat, akik meghallgatták énekkaraink, fúvószenekaraink, népdalénekeseink hangversenyeit. Erre számos alkalom adódott, mert működő énekkaraink, zenekaraink számos helyen szólaltak meg. Jubiláló énekkarainkat kórustalálkozókkal egybekötve köszöntöttük. Kolozsvár-Belváros Kálvin Énekkarának 80. születésnapját ünnepeltük; a Szentmihályi Vegyes Dalkör 120 éves fennállását, a Brassói Magyar Dalárda 145 éves éneklését, a tordaszentlászlói kórusmozgalom 120. évét, énekkarának 20 éves újraindulását, a Sepsiszentgyörgyi Szemerjai Református Gyülekezet Vegyeskarának 80. és a Székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskarnak ugyancsak 80. évi működését hallgattuk. Szövetségünk minden egyes ünneplő énekkarának emléklapot-oklevelet adományozott. Ezen kívül tapsolhattunk a Nádas menti énekkari találkozón (Kisbács, Türe, Magyarvista, Méra), az Aranyosmente (Aranyosgyéres, Aranyosegerbegy, Szentmihály), Szilágyságban Ippon, Sepsiszentgyörgyön, Zágonban, Szatmárnémetiben, Újszentesen, Máramarosszigeten, Kolozsváron a Báthory István Gimnáziumban, a Farkas utcai, a kerekdombi, a hídelvi, a Makovecz Imre tervezte új törökvágási, a monostori református templomokban rendezett énekkari ünnepségeken. Énekkaraink számos külföldi kapcsolatot tartanak fenn. Cserélik egymás között kottáikat, tanulnak egymástól és eljárnak viszonozni látogatásaikat. Sokan közülük vállalták a szórványban élők meglátogatását, énekükkel a megmaradásra, hitük-magyarságuk erősbítésére sarkallták őket. Vállalkoztak énekkaraink hosszabb turnékra is. A Szentegyházai Gyermekfilharmónia (Haáz Sándor vezetésével) ének-zenekar 150 gyerekkel hazai és magyarországi utakon járt, a rétyi fúvósok csapata (Kelemen Antal karnagy) Európai körúton volt (Brüsszelben a Királyi Parkban kitűzték Kovászna megye zászlaját). Tóth Guttman Emese RMD elnök beszámolója után Kelemen Antal, a fúvós tagozat vezetője a működő zenekarainkról szólott, Jakabffy Tamás pedig beszámolt a gregorián egyházi zene tagozatának működéséről, az immár 10 éves Schola Gregoriana Monostoriensis hat CD-vel lepte meg a gregorián zene kedvelőit.

Az elhangzott beszámolók után köszöntöttük a 75. évet betöltött Angi István zeneesztétát, egyetemi tanárt (Jakabffy Tamás köszöntő szavai után a Református Kollégium énekkara  Székely Árpád vezetésével énekelt). Majd köszöntöttük László Attila karnagyot, az újraalakult RMD első elnökét, aki szintén 75. életévének örvend.

Ezek után kiosztották az évi díjakat:

Márkos Albert-díjban Majó Julianna zenetanárnő, a János Zsigmond Kolozsvári Unitárius Kollégium Péterffy Gyula Énekkarának karnagya részesült. Laudációt Popa Márta, az iskola igazgatónője mondott.

A Jagamas János-díjat Nagy Éva Vera a Miasszonyunkról elnevezett segítő nővér érdemelte ki a szovátai missziós munkásságáért, Czakó Gabriella laudálta.

A Zsizsmann Rezső-díjnak Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály templom ifjú karnagya örvendhetett, munkáját plébánosa, Kovács Sándor főesperes értékelte.

A Rónai Antal díjat Musát Gyula, a Zágoni Fiatalok Fúvósainak karnagya vette át, laudátora Kelemen Antal igazgató-tanár, a fúvóstagozat vezetője volt.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008