Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Kelemen Antal: Musat Gyula laudációja


 

Musat Gyula a Székelyföld peremén, a hétfalusi csángótelepülések egyikében Bácsfaluban született, 1952-ben. Az elemi iskolai tanulmányok alatt a család ráébredt, hogy a gyereket, képességei kamatoztatása érdekében, be kell íratnia a brassói zeneiskolába, fuvola szakra. Itt érettségizett, majd sikeresen felvételizett a kincses város Zeneművészeti Főiskolájára.

Pályáját a szucsávai zeneiskola tanáraként kezdi, ahol sikeres fuvola tanárként tevékenykedik 1981-ig. Néhai Seres András kiváló néprajzkutató közbenjárására kerül Sepsiszentgyörgyre 1981-ben az akkori Népi Alkotások Háza zenei szakirányítója minőségben. Ettől az évtől már szemünk előtt bontakozik ki tevékenysége, azt is mondhatnám, hogy sok esetben együtt végeztük a közművelődés rögös útján a háromszéki népnevelést.

Az 1979-ben újraalakult rétyi fúvószenekar irányító-szervező munkájában is részt vett.

A vállalt feladat számára nem volt könnyű és kihívásoktól mentes abban a világban, ahol megmondták, hogy mit kell tennünk és követnünk. Egyik együttestől a másikig rohanva, éjszakába nyúló próbákon, szakmai tanácsokkal látja el az együtteseket, ezáltal nagy népszerűségnek örvendve a háromszéki műkedvelő együttesek körében. Az akkor már európai hírű Vox Humana kórusban énekel, és a zeneiskolában fuvolát tanít, koncerteket szervez és hagyományos rendezvények anyagi alapjaihoz szerez pénzt, jó kapcsolatokat épített ki Bukaresttel melyben mindvégig a háromszéki nagy hagyományú ének és zenekultúra érdekeit tartotta szem előtt. A változáskor, 1990-ben, munkatársai egyöntetű szavazása az intézmény igazgatói tisztségébe emeli. Az tény, hogy a diktatúra nehéz éveiben sem tapasztaltam irányító szakmai munkájában megalkuvást vagy azt, hogy nemzetközösségünk érdekeitől eltérően cselekedett volna. Állandó kapcsolatot tartott fenn továbbra is a műkedvelő együttesekkel, ha kellett ebben a minőségében is kijárt (Zágon, Barót stb.) mint úttörő, szerepe van az anyaországi együttesekkel és szakintézményekkel való kapcsolatteremtés kialakításában.

Szakmai fórumokat, felkészítőket, pályázat író tanfolyamokat szervez az intézménye égisze alatt anyaországi szakintézmények szaktekintélyek bevonásával.

Sajnos törekvéseivel és önzetlen munkájának irányával, megváltozott világunkban sem értett mindenki egyet, és 2004-ben munkájához és személyiségéhez nem méltó módon mondatták le tisztségéről. Ha az ember tanárnak születik és a fuvolát nem teszi le az igazgatói székben sem, van mihez nyúlni és töretlenül tovább dolgozni immár nemcsak a zeneiskolában, hanem a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola tanáraként. De amiért most itt áll mellettem ezután következik az időközben létrehozott gyerekfúvós-együttes élén látjuk immár két éve, amelyet épp olyan nagy szeretettel és ügybuzgalommal szervez és vezet, mint Zágon nagy hagyományú kórusát a közelmúltban.

Vasárnap november 16-án megtapasztaltuk, hogy mit jelent az önzetlen kitartó munka egy műkedvelő együttes életében. A művészi színvonalat elvesztő több mint 100 éves zágoni fúvósmozgalom Musat Gyula karnagyi tevékenysége árán új csapáson , új szint hoz Zágon nagy hagyományú zenei életében. Úgy tapasztalom, hogy újra megtalálta a helyét, és azon fáradozik, hogy ezt a települést, melynek központja városi formát öltött az utóbbi években, hasonló értékű zenekar dallamai töltsék be, mely ma és mindenkor hirdeti a hűség mintaképének, Mikes Kelemennek a szülőföldjét.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008