Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Buzás Pál: Kós Károly két ismeretlen levele Buzás Lajoshoz


1.

Sztána, (1)942. júl. 6.

Kedves Barátom!

Mellékelten küldöm vissza a körösfőivel való szerződést aláírva a feleségemmel is. A többi már a Te dolgod.

Egyúttal küldök egy ideiglenes forma megállapodást egy nádasi emberrel, akitől vettem egy darab földet. A föld az anyja után van, és sok testvér között oszlik meg. Azt hiszem konverziós adósság is van rajta, állítólag nem sok, de az a testvérek többi földjein is megoszlik. Az adósság a Vladeasánál van.

Kérlek nézd meg a telekkönyvet, és annak alapján készíts egy szerződést, megjegyezve, ki mindenki kell azt aláírja. S azt is tudakold meg, hogy mennyi az adósság, és mennyi pénz befizetése mellett engedi ki a Vlegyásza azt a földet (egy kicsi, félholdas darab).

És végül a tanácsodat is röviden írd meg, hogy ahhoz tarthassam magam. Ha a vásár most rendesen nem történhet meg, illetve nem írják át a földet adósságmentesen, akkor valami olyat nem lehetne-e kitalálni, hogy mint bérlő léphessek birtokba addig, amíg nem rendeződik a kérdés, de persze a vásárszerződést azért megfelelő állapotba kellene hozni. Szóval: tanácsolj!

Minden költséget én viselek, és természetesen a számlát csak nyújtsad be nekem.

Barátsággal üdvözöl

 

Kós Károly.

 

Ha lehetne a héten várnám a válaszodat, mert az ember is akarna vásárolni valamit.

 

2.

Sztána, 1942. VII. 30.

Kedves jó Lajosom!

A szerződést aláírtam, a pénzt kifizettem. Ha licitálnak, amit azonban nem hiszek, mert a birtok sokkal többet megér, akkor én is licitálok 350-ig, tehát nem félek. S ha most nem fizetem ki, talán elköltöm a pénzt és kellemetlen helyzetbe kerülök, mikor fizetni kell. Aztán ez a szinte félhold tényleg jó föld (a szomszédom és ismerem a földemet) egy bornyú ára ma (most adtam el egy hibás tehenet 800 pengőért, akiben tej is alig volt), tehát nem érdemes ezen töprengeni.

Most aztán telekkönyvezd át és nyújtsd be számládat, hogy fizethessem addig, amíg pénzem van.

Fáradságodat hálásan köszönöm és vagyok régi barátsággal

 

 

Kós Károly.

Buzás Lajos bánffyhunyadi ügyvéd hagyatékából került elő újabb két levél, a címzettről és kapcsolatáról lásd bővebben a Művelődés 2004/11-es számát. A levelek boríték nélkül maradtak fenn, mindkettő fejléces papírra íródott: Kós Károly (Kolozs vm)

 

A leveleket közreadja Buzás Pál



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008