Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Boldizsár Zeyk Imre: Kalotaszegi irodalmi breviárium


 

A fenti címen jelent meg a Kalotaszeg című lap főszerkesztő-helyettese, Buzás Pál zongoraművész válogatásában és szerkesztésében az a könyv, amely újabb ízelítőt nyújt a Kalotaszeg iránt érdeklődő olvasóknak.

A breviárium a Művelődés – Szentimrei Alapítvány kiadásában a Sztánai Füzetek (5.) sorozatába illeszkedik. Az ízléses szép kiadású, 150 oldalas könyvben huszonhárom alkotó az irodalom mértékével megírt vallomásos írása kapott helyet, amelyből az olvasó vagy éppen a kutató ember miniatűr képet alkothat magának a magyar nyelvterület eme kiemelkedő, nemzeti karakterünket hordozó, érték és szépteremtő népéről és annak istápolóiról.

Talán egyetlen magyar néprajzi vidéknek sincs olyan gazdag irodalma, mint Kalotaszegnek. Hiszen ez a kicsiny, ma már nemzeti oázisunk mindössze 41, döntő többségében magyar református népességű faluja éppen egyediségével emelkedik ki a magyar nyelvterület települései közül. Persze, hogy mindenik magyar vagy nem magyar néprajzi vidéknek megvan a maga értéke, szépsége, sajátos hagyománya és varázsa. Kalotaszeg értékeit azonban sokkal több oldalról lehet és kell szemügyre venni. Mert nemcsak földrajzi és néprajzi fogalom, hanem egyben sajátos településtörténeti, nyelvi, népművészeti, népéleti, művelődéstörténeti, művészeti, szakrális, gazdaságtörténeti, irodalom és stílustörténeti stb. fogalom is.

Ezúttal a szerkesztő az irodalom oldaláról közelíti meg Kalotaszeget. Erről a kötet előszavában így ír Buzás Pál: „1997 szeptemberében indítottam útjára a Kalotaszeg irodalma címet viselő sorozatot, amely a Kalotaszeg című lapban jelent meg folytatásokban (1997–2000). A lap hasábjain megkíséreltem rövidem áttekinteni a tájegység irodalmát a legkorábbi irodalmi termékről egészen a mérföldkőnek számító Kós Károlyig – vagyis a 19. század végén született és a 20. század első felében tevékenykedett alkotókig. (…) A műfaj művelői között éppúgy találunk írástudókat, papi embereket, tudósokat, mint főnemeseket, neves történelmi személyiségeket, államférfiakat, hadvezéreket, fejedelmeket is.”

A kötetben időrendi sorrendben – 1557–1977 – következnek az alkotók, akik megvilágítják a Kalotaszeg történelméhez kapcsolódó eseményeket és személyiségeit is. Éppen ezért helytörténeti és művelődéstörténeti jelentősége is van, amelyet tanítói-tanári kézikönyvként ajánlok a Kalotaszegen tanító pedagógusoknak is.

A kötet grafikai anyagát Szervátiusz Jenő, Fuhrmann Károly, Gergely István munkáinak fotói valamint korabeli fényképek egészítik ki.

A Szerző az Előszóban írja: „Kegyelettel adózom néhai tanáraim, Demény Piroska és Morvay Pál emlékének, nekik ajánlom e kötetet.”

A borítón Szentimrei Alapítvány szimbóluma: a Kós Károly tervezte sztánai Szentimrei villa grafikája látható, a hátoldalon pedig Buzás Pál arcképe alatt a szerző vallomásaiból ad ízelítőt a kiadó.

Sok szeretettel ajánlom hasznos és kedves olvasmányul mindazoknak, akiknek íródott és válogattatott, akik szeretik és tisztelik e kies néprajzi vidékünket: Kalotaszeget.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
ENCIKLOPÉDIA rovat összes cikke

© Művelődés 2008