Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Vas Géza: Virágos Kalotaszeg – Mákóiak Budapesten


 

Zsúfoltságig telt a nagybefogadó képességű előadóterem október 14-én este a Budai várban a Magyar Kultúra Alapítvány székhelyén, ahol a Virágos Kalotaszeg több mint kéthetes népművészeti és képzőművészeti kiállítás rendezvénysorozat megnyitóján a népviseletbe öltözött mákói Kelemen Ferkő János népdalénekest követően a A mákói csoport a Szent István szobornálváltozatos színes falusiba öltözött asszonykórus szórakoztatta a lelkes jelenlevőket. A kiállítok bemutatása-bemutatkozása, valamint elismerő díjak kiosztása zárta az előadás első felét. Szünet után a mákói fiatalok színjátszó csoportja Csokonai Vitéz Mihály: Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékot adták elő nagy sikerrel. Záró hangulatképpen a vendéglátó asztalról nem hiányzott a mákói jó minőségű szilvapálinka, valamint az ízletes csöröge sem.

A jelenlevők népes tábora Kovács Pali Ferenc népi bútorfestő festett bútorait nagy érdeklődéssel nézték. Gaál János főrestaurátor Kalotaszegi templomokban látható festett kazettákat, a grafikus és festő Csobaji Zsolt Kalotaszegi tájak, és templomok festményeket, az ugyancsak grafikus és festő Barcsik Géza Tisztelet Kalotaszegnek című festményeket hoztak a kiállításra. Keresztes Zsuzsa keramikus, szobrász és rongyképész munkája kalotaszegi tájakat és embereket mutatott be. Nagy Zoltán 30-40 év távlati fekete-fehér fotóival mutatta be az egykori Kalotaszeg viseletét. E sorok írója Cifra Kalotaszeg címmel Kalotaszeg 14 helységének színes viseletét megörökítő fotókiállítással tisztelgett ennek a nagyszerű rendezvénynek.

Színjátszó csoportUgyanebből az alakalomból Antal Edit vezetésével internetes rajzpályázat is ki volt írva Fesd meg saját tulipános ládádat címmel, de bármilyen munkát elfogadtak, amelynek témája Kalotaszeg volt. A három kategóriában: gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportban olyan nagy mennyiségű rajz és más alkotás érkezett be, hogy a rendezőknek nem volt elegendő hely az összes munkák bemutatására. Ezért mappákba csoportosították mindazokat a rajzokat, amelyeket már nem volt lehetőség falra rakni. A kiértékelésnél csoportonként a fő díj Kovács Pali Feri által festett egy-egy kalotaszegi ládikó volt.

A rendezvény második napján az együttes Érdre volt hivatalos a Vörösmarty Gimnáziumba, ahol eladással egybekötött kiállítást is bemutattak.  A fiatalok egy része népviseletbe öltözve mutogatta magát az érdeklődőknek. A színjátszó csoport vidám előadását sok tapssal honorálta a lelkes közönség.

A mákói lelkes csapatot szerda este a Szkéné Színház igazgatója, Regös János meghívta a Totferi című tragikomikus előadásra. Ezt követően agapézás közben szívélyes beszélgetés volt a színész-rendezővel és a színészekkel.

A mákói asszonykórusA rendezvénysorozat záróünnepélye október 31-én péntek este volt. A megnyitón Gaál János nyugalmazott főrestaurátor Kós Károlyt idézve Kalotaszegről beszélt. A jól egybehangolt zenés műsoros estet a szervező-rendezők díjazása, egy festett láda kisorsolása követte. A középméretű festett ládán a nyárszói Viskán Laci bácsi bútorfestő színes mintáit idézte fel.

Az egész rendezvénysorozatot magánemberként nagy hozzáértéssel a szentendrei Tóth Zoltán hozta létre Kalotaszeg iránti csodálatának és tiszteletének kifejezéseképpen.

A Virágos Kalotaszeg rendezvénysorozat részletes bemutatása megtalálható a internetes oldalon.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008