Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Gaal György: A Kelemen Lajos Társaság közgyűlése és díjazottjai


 

2009. február 28-án, szombaton délelőtt a Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében tartotta idei közgyűlését a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT). Gaal György elnök a megnyitó és üdvözlő szavak után az elmúlt év munkásságáról számolt be. Az ülésszakokon, szakmai rendezvényeken való részvétel mellett kiemelte László Csabának a társaság támogatásával rendezett műemlékeket bemutató két kiállítását a Pata utcai református templom mellett működő Fehér Galériában. Ezeken Kolozsvár lebontott utcarészei és a Házsongárdi temető művészi síremlékei kerültek bemutatásra. Szólt a májusban Maksay Ádám ügyvezető alelnök rendezte műemlék-felmérő táborokról (Ótorda, Ördöngösfüzes, Nagybacon, Magyarigen, Szék), ahol fiatalokat vezettek be a hagyományos és digitális felmérések titkaiba, s egyben szolgálatot tettek az illető egyházközségeknek. Városunkban elsőként alkalmazták a háromdimenziós lézer-szkenneres műemlék-felméréseket (Farkas utcai templom, Bethlen-bástya, Mátyás-szobor). Elkezdték egy erdélyi műemlékvédelmi adatbázis felállítását, egyelőre régebbi felvételek rögzítésével. Az elnök eredményként említette, hogy a társaság is hozzájárult a Sétatér épségének megőrzéséhez, s most előre láthatóan a hangversenyterem-kérdés is megoldódik a városban. Ugyanakkor aggodalommal tekintenek a Főtér beígért átrendezése elé. Elhangzott még a pénzügyi jelentés, majd meghatározták a tagdíj öszszegét. Veress Mihály pedig kivetítőn bemutatta a társaság megújított honlapjának szerkezetét (www.klmt.veres.ro). Végül a következő év terveiről számoltak be. Folytatják a felmérő táborok szervezését, megünneplik az április 19-i műemlékvédelmi világnapot, műemlék-fényképezési pályázatot írnak ki, az Eureka Egyesület támogatásával albumot állítanak össze, s novemberben Gyulai Pál-emléktáblát lepleznek le. Minden műemlékeket érintő kérdésben hallatják szavukat és tanácsokat adnak.

A közgyűlést megszakítva délben kivonultak a Főtérre a Márton Áron-szobor leleplezéséhez. Fél kettőtől díjkiosztásra került sor. Először a Kós Károly-díj és plakett odaítéléséről tájékoztatott az elnök. Ezt Gergely Istvánné tanárnő nyerte el „a Házsongárdi temető műemlék-sírjainak megmentése és ápolása terén kifejtett munkásságáért”. Gaal György olvasta fel laudációját. A Debreczeni László-díjjal és plakettel Murádin Jenő művészettörténészt tüntették ki „műemlékeink múltjának felkutatása és ezek ismertetése terén kifejtett munkásságáért”. A laudációt Kovács András professzor, a társaság alelnöke írta.

Befejezésként a két kitüntetett rövid előadást tartott. Gergely Istvánné vetített képekkel szemléltette a Házsongárdban folyó mentési-restaurálási munkálatokat, Murádin Jenő művészeti kincseket feltáró munkájáról vallott.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
FŐLAPTEST rovat összes cikke

© Művelődés 2008