Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Antal Attila: A Csíki Játékszín laudációja


 

Csíki Játékszín. Csíkszeredának tíz éve van hivatásos színháza. A Csíki Játékszín létrejöttével természetes és előremutató módon hárult el az erdélyi magyar művelődéstörténet egyik szervi hibája, nevezetesen az, hogy mindazidáig pont ott nem működött színház a Székelyföld szívében, ahol a legnépesebb közönségbázisra lehetett számítani.

A csíkszeredai színház az indulás pillanatában felmérte lehetőségeit és pontosan kijelölte a maga feladatát. Számot vetett azzal, hogy egy negyvenezer lakosú kisváros csak úgy töltheti be a kulturális centrum feladatát, ha modern, finanszírozható és egyben a művelődés szempontjából nagy hatékonyságú intézményeket működtet. Ilyen értelemben a Csíki Játékszín maga egy kísérlet a hagyományos színházintézmény-modell újragondolkodására, megreformálására. És megelégedéssel tegyük hozzá: sikeres kísérlet!

A fennhatóság és a működőképesség nem öncél. Egy szín házintézmény akkor él és akkor fejlődik, ha világos és érvényes célokat fogalmaz meg és teljesít. A Csíki Játékszín mindenekelőtt a város színháza. Műfajilag változatos műsorkínálatot biztosít, bérletrendszert működtet minden nézői korosztály számára. Tíz év alatt már egy új generáció nevelkedhetett fel úgy, hogy életéhez kisgyerek korától hozzátartozik a színházba járás. Fontos törekvése színházunknak a rendszeres vidéki jelenlét. A Csíki Játékszín fáradtságot nem ismerő munkája következtében színházi élet van Csíkkozmáson, Csíkmadarason, Csíkszentdomokoson, Szentegyházán, Gyergyócsomafalván, Gyergyóremetén, Gyergyóditróban, Kászonaltízen. A folyamatos színházi jelenlét nagyban hozzájárult a kulturális igények gerjesztéséhez. Az említett településeken egymás után újultak meg a művelődési otthonok és váltak korszerű, méltó helyeivé a színházi előadásoknak és közművelődési eseményeknek.

Az elmúlt tíz év sikerei a műsorpolitika műfajok szerinti gondos kisúlyozására épültek. A Csíki Játékszín egyszerre ad otthont populáris, klasszikus és avantgárd fogantatású produkcióknak. Tudomásul veszi, hogy a színháznak igenis feladatai vannak a színvonalas szórakoztatás terén. Ezt szakmai kihívásnak tekinti, minek csak igényes munkával, folyamatos önképzéssel lehet megfelelni. Ez mellett a repertoár törekvéseit számos klasszikus mű fémjelzi. A Csongor és Tünde, Az ember tragédiája, Turandot, Iphigénia Auliszban, Cseresznyéskert, A kék madár, Hamlet – olyan előadások, melyek félreérthetetlenül jelzik az értékek iránti vonzódást, az értékteremtő szándékot. A korán elhunyt nagyszerű színművész, az EMKE-díjas, társulatalapító Hunyadi László nevét viselő, jól felszerelt kamaratermünk a különböző műfajú kísérleti előadásoknak ad otthont élénk érdeklődés mellett.

Színházunk évadonként átlagosan 160 előadást játszik mintegy 35 000-40 000 jegyvásárló néző előtt, és több mint hétezer bérletest tekinthet törzsközönségének Csíkszeredában és vidéken. A színtársulattal számos jelentős vendégművész működött együtt a különböző előadások létrehozása során, igen fontos szakmai díjak jelzik a végzett munka színvonalát. Fülöp Zoltán Kovács György- és Jászai Mari-díja, vagy a társulatalapító igazgató-rendező nemrégiben odaítélt Életműdíja az egyéni teljesítmények mellett a Csíki Játékszín rangjáról és fontosságáról tanúskodnak. Méltó helyre kerül az újabb díj, mely ezúttal a tízéves évfordulót ünneplő teljes társulat és munkaközösség számára jelent elismerést és biztatást a folytatáshoz.



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008