Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Dáné Tibor Kálmán: A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus laudációja


 

Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 2001-ben alapította a Balázs Ferenc díjat, melyet azóta is az erdélyi felnőttképzés-szervezésben kimagasló teljesítményekért osztott ki évente. Ma nyolcadik alkalommal lel gazdára a nagy erdélyi közösségépítőről, népfőiskola teremtőről elnevezett díj, aki bár a múlt század első három évtizedében élt, de életfelfogásával messze meghaladta korát, állandóan a jövőben élve, „jövőt kergető emberként”, mondhatnám kortársunkként. Hisz közel két emberöltőnyi történelem után is soha nem voltak annyira aktuálisak a felnőttek okításáról vallott egykori eszméi, gondolatai, mint ma, ebben az információs társadalomnak, vagy tanuló társadalomnak elkeresztelt új világban. A Balázs Ferenc díj tehát a kiművelt emberfőkért munkálkodóknak odaítélendő erdélyi kitüntetés.

És most mégis ez a díj nem Erdélyben marad, hanem Budapestre kerül, mert az idén az EMKE kuratóriuma a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusnak, vagyis az MMIKL-nek (ahogy szakmai berkekben mondani szokták: a Maminak) ítélte oda. Aki ismeri az Intézet elmúlt esztendőkbe kifejtet tevékenységét, tudja, hogy az MMIKL szakmai tudásával, közösségszervező tapasztalataival nemcsak az EMKÉ-nek, de Erdély-szerte számtalan kulturális egyesületnek segítette munkáját, vagy éppen bátorította azoknak vezetőit, ha éppen elbizonytalanodtak a cselekvésben. Így vált egy kicsit erdélyivé, s lett a miénk is az MMIKL. Mint ahogy egy kicsit felvidékivé is lett, meg vajdaságivá is, meg kárpátaljaivá vagy muravidékivé is, és lett minden magyar kulturális közösségé itt a Kárpát-medencében, ahol éhe volt és van a kultúrának, vágya az értékteremtő közművelődésnek. Az MMIKL ma olyan programoknak a koordinátora, melyeken keresztül felvállalja a Magyarországon kívüli, a különböző történelmi régiókban munkálkodó, az EMKE-hez hasonló közművelődési ernyőszervezetek szakmai csoportjainak a képzését, ezeknek az intézményeknek hálózatba építését, a közös éves Kárpát-medencei kulturális eseménynaptár megszerkesztését és nem utolsó sorban ezen intézményeknek az anyaországi szakmai fórumok fele az időnkénti képviseletét.

S az elmúlt esztendőkben a határon túli művelődésszervező szakemberek képzését is felvállalta az MMIKL. Az egykori Illyés Közalapítvány anyagi támogatásával, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az ELTE–Pedagógia-Pszichológia Kar Andragógia Tanszékének a szakmai irányításával kétéves posztgraduális képzést irányított az Intézet, ahol húsz – a Kárpát-medence magyar történelmi régióiban már évek óta kultúra teremtéssel foglalkozó – művelődés szervező szerezhetett Kulturális mediátor elnevezésű szakirányú diplomát. S ha arra gondolunk, hogy a Magyarországgal szomszédos államokban nem ismerik a közművelődés-szervezés intézményesített formáit, tehát ennek a kulturális szektornak a főiskolai, egyetemi szintű szakember képzését sem, akkor elmondhatjuk, hogy a kultúrateremtés Kárpát-medencei minőségi javításán ugyancsak sokat segített az MMIKL.      

Most amikor az MMIKL főigazgatójának, Borbáth Erikának átadom az EMKE Balázs Ferenc-díját, képzeletben velem vannak, itt állnak mellettem – és együtt ünnepeljük ezt a felemelő pillanatot – azok a művelődésszervező barátaink és kollégáink is, akikkel évek óta közösen gyürkőzünk itt a Kárpátok ölelésében közművelődésünk jobbításáért, a kultúraszervezéssel embertársaink életének egy fokkal szebbé tételéért. Mindannyiunk nevében kívánunk az MMIKL-nek (közös) sikereket a jövőben!



vissza a kiadáshoz
minden cikke
EMKE-LAUDÁCIÓK rovat összes cikke

© Művelődés 2008