magyar magyar    română română

Művelődés

közművelődési folyóirat - Kolozsvár


Dulainé Madarász Annamária: Szászfenesi hajnali


A Művelődés olvasóinak a szászfenesi hajnali nótát szeretném bemutatni, melyet ugyanaz a prímás játszott, két variációban. Mindkettőt Muza József Toska prímás játszotta, Ötvös Aladár kontrás és Lingurár Aladár csellós kíséretével. A felvételek 1983-ban készültek, Székely Levente vezetésével. A dallamok közlése előtt célszerű tisztáznunk, mi is a Hajnali, vagy más néven hajnali nóta? Kalotaszegen ezt a dallamot táncközi szünetekben játszották, énekelték a mulatságon jelenlévők, mikor a táncban kifáradtak, pihenésképpen, illetve amikor vége volt az alkalomnak és hazafelé mentek a zenészek muzsikaszóval kísérték haza a részvevőket és ilyenkor is hajnali nótát játszottak.

AP 14.321/A a felvétel jegyzőkönyvi száma, ennek alcíme: Szászfenesi hajnali. Mikor Szászfenesen jártam, meglátogattam Muza Mózes zenészt, aki a fent említett Muza József testvére. Ott jártamkor újra eljátszotta ezt a darabot, mint kedves dallamát. Az 1983-as felvételen hangneme G-dúr, itt 20 ütemesként hangzott, két strófát hallhatunk, és a zenei téma tekintetében azt állapíthatjuk meg, hogy kétszer hangzik el, kissé variálva a hajnali dallam.

 

Dallam

Dallam sorszáma: 14.321/A

Dallam típusa: Hajnali nóta

   (Szászfenesi hajnali)

Előadásmódja: Parlando

Hangneme, hangsora: G-dúr

Módosított hangok: Cisz, Esz,

   Gisz

Ütemszám: 20ü.

Felépítése: 10ü.+ 10ü.

Strófák száma: 2

 

A második változat sorszáma: AP 14.323/E. Ez szintén a Szászfenesi hajnali alcímet viseli, itt hosszabban hallhatjuk a dallamot, 30 ütemesként. A hangnem ebben az esetben is G-dúr, három strófát hallhatunk, a strófák itt is 10 ütemesek (az előzőnél 2 strófát hallottunk). Ebben az esetben is a törzsdallamot hallhatjuk, kis variációkkal színesítve. A sorok betűjele: A A B C.

Dallam sorszáma: AP14.323/E

Dallam típusa: Hajnali nóta

   (Szászfenesi hajnali)

Előadásmódja: Rubato

Hangneme, hangsora: G-dúr

Módosított hangok: Cisz, Disz,

   Esz, F

Ütemszám: 30ü.

Felépítése: 3 db 10 ütemes strófa

Strófák száma: 3

Dallam (hosszabbik)

Remélem e szép dallamok közlésével sikerül felkeltenem a kedves olvasók érdeklődését, népzenénk gyönyörű darabjai iránt.
vissza a kiadáshoz
minden cikke
VADRÓZSA rovat összes cikke

© Művelődés 2008